Zašto je zdravstvo Srbije na evropskom dnu

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je zdravstvo Srbije na evropskom dnu

Zoran Stanković: Problemi u naplati doprinosa. – Tomica Milosavljević: Ocena – nerealna

Posle vesti da zdravstvo Srbije zauzima poslednje mesto u Evropi, koja nam je stigla iz Evropskog parlamenta u Briselu, mogli su se čuti različiti komentari – od neverice do potvrde da je naše zdravstvo u veoma teškom stanju.

Zdravstvo Srbije ocenjivano je u pet oblasti – poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prava pacijenata i informisanost, vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, prevencija i dostupnost usluga koje se pružaju, kao i farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici. Od 1.000 mogućih poena, Srbija je dobila najmanje – 451 (najviše Holandija 872), dok su Hrvatska, Slovenija, Rumunija, pa čak i Albanija ocenjene bolje.

Ekspertska organizacija Helt konzjumer pauerhaus je za potrebe Evropskog parlamenta uradila istraživanje i rangirala 34 evropska zdravstvena sistema, ocenjujući 42 indikatora u pet pomenutih, oblasti. U indeks se uračunava kombinacija podataka iz javne, zvanične statistike, anketa sprovedenih među pacijentima i nezavisnih istraživača ove ekspertske organizacije.

Srbija nije u svakoj od istraživanih oblasti bila najgora, negde smo dobili „uzdignuti zeleni palac” kao znak, koji u tabelama služi kao pozitivna ocena i nosi tri poena. Na primer, za vakcinaciju dece ili zakonski uređena prava pacijenata, za porodičnog lekara koji preglede obavlja u istom danu i za upućivanje na specijalističke preglede.

Za čekanje na operacije Srbija je dobila 117 bodova, što je više od 83, koliko je u ovoj oblasti dobila Norveška, ili po sto koliko imaju Španija i Švedska, ali manje od Velike Britanije (133) ili Holandije (200 bodova). Ipak, prevagu su odneli negativni poeni dobijeni za: terapiju raka započetu u roku dužem od 21 dana, čekanje na skener duže od sedam dana, lošu brigu o starima, loše zdravlje zuba, nedovoljan broj transplantacija bubrega, visoke stope nedijagnostikovanog dijabetesa i depresije, visok procenat carskih rezova i bolničkih infekcija i smrti od infarkta.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 17. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Olivera Popović

objavljeno: 17.05.2012.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.