Tomica Milosavljević
Tomica Milosavljević

Tomica Milosavljević je rođen u Kruševcu 24. decembra 1955. godine po obrazovanju je doktor medicine a po zanimanju redovni profesor.
Ministar zdravlja je bio u periodu od 2002 do 2011. godine. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Paraćinu.
Diplomirao je 1979. godine na medicinskom fakultetu u beogradu, 1983. godine je magistrirao a 1988. godine doktorirao.
Usavršavao se stručno u Minhenu, Londonu, i Amsterdamu. Specijalista je interne medicine i gastroenterolog.

Od oktobra 2000. do 2001. godine član je privremene uprave Medicinskog fakulteta, potom član kolegijuma dekana do juna 2002. godine. Od februara 2001. godine pomoćnik direktora je Kliničkog centra Srbije i direktor klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije. Direktor klinike je bio do 2013. godine. 2005. godine je izabran za budućeg predsednika Udruženja gastroenterologa Srbije za period 2009-2013.

Zaposlen je bio kao redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 2005. godine je izabran za člana Stalnog komiteta Svetske zdravstvene organizacije za Evropu koje ima 9 članova, za mandat u periodu od 2005-2008. Za ministra zdravlja izabran je prvi put u Vladi Zorana Đinđića 2002. godine kao nestranačka ličnost, a tu funkciju obavljao je u ukupno pet sastava Vlada. Ostavku na mesto ministra zdravlja je podneo 2003. godine u Vladi Zorana Živkovića i 2006. godine u Vladi Vojislava Koštunice.

Njegov rad potresale su i afere, zbog čega je ministar Milosavljević ministar čija je ostavka bila najviše tražena. Na poziv javnosti nije reagovao, ali je sam napustio ministarsku fotelju krajem januara 2011. godine iz kako je naveo ličnih razloga. Bio je aktivista nevladine organizacije G17 plus, a kasnije i član stranke. U toj stranci je bio član Predsedništva, član glavnog odbora a od 2006. do 2010. godine potpredsednik. Do decembra 2009. godine bio je i predsednik Beogradskog odbora G17 plus.

Ministar zdravlja posle osam godina provedenih na toj funkciji je podneo ostavku i povukao se iz javnosti. On je na konferenciji za novinare rekao i naglasio da ministarsko mesto napušta iz duboko ličnih razloga. Milosavljević je naveo da je u svakom od mandata postavljao sebi isti cilj da vrati povređeno dostojanstvo građana i pacijenata i svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije. Posle odlaska sa ministarske funkcije radio je na Prvoj hirurškoj klinici u KC Srbije kao i profesorski posao na Medicinskom fakultetu. U svetskoj zdravstvenoj organizaciji je član izvršnog odbora. Milosavljević je član G17 plus od samog osnivanja. On nije bio politički aktivan do dolaska na mesto ministra zdravlja 2002. godine, posle izlaska iz vlade Zorana Đinđića.

Od aktiviranja ministar je bio u četiri vlade za redom od juna 2002. do jula 2003. godine, zatim od marta 2004. do novembra 2006. godine, onda od maja 2007. do jula 2008. godine, i od jula 2008. do kraja mandata. Po trajanju mandata je rekorder u novijoj političkoj istoriji Srbije. Oženjen je, otac troje dece, u braku je sa suprugom Mirjanom koja je takođe lekar. On je autor 300 naučnih radova, publikovanih u domaćoj i stranoj medicinskoj literaturi, predavač je po pozivu na više međunarodnih i domaćih skupova.

Bio je predsednik Jugoslovenskog udruženja za gastroenterološku endoskopiju. Bio je predsednik Društva koloproktologa Jugoslavije. 1993. godine je bio izabran za člana Internacionalnog Gastro kluba. Od 2007. godine bio je član Američkog udruženja gastroenterologa. 2005. godine je bio izabran za predsednika Udruženja gastroenterologa Srbije u periodu od 2009 do 2013. godine. Od 2002. godine do 2006. godine je predvodio državnu delegaciju na godišnjim skupštinama Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi i Regionalnog komiteta za Evropu, kao i na Evropskoj konferenciji o mentalnom zdravlju 2005. godine u Helsinkiju. Evropskoj konferenciji o nasilju nad decom u Palenciji u Španiji 2006. godine, na Evropskoj konferenciji o gojaznosti u Istanbulu 2006. godine.

Bio je izabran za člana stalnog komiteta zdravstvene organizacije za Evropu, rukovodećeg tela koja je imala stručne članove najbolje na svetu. Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević u Vladi republike Srbije u svim aspektima svog delovanja pokazao je čvrstinu dostojnu pravog reformatora. Zaposleni radnici u njegovom ministarstvu govorili su da je autoritativan ali pravedan čovek. Od strane stručnjaka svetskih postavljen je bio za predsedavajućeg nadzornog odbora koji je pratio izradu studije o stanju zdravlja nacije, koju je podržala finansijski Svetska banka. Njegovu nenametljivost i stručno obrazovanje su primetili i strani autori i doktori i ljudi koji su shvatili višestruku ulogu ministra Milosavljevića.

Milosavljević se borio da svi građani imaju pravo na besplatno lečenje, radio je i na tome da građani mogu da dobiju besplatno lečenje i u privatnim bolnicama kao i ordinacijama.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Tomica Milosavljević: Najbolji ministar kog smo imali ili čovek odgovoran za slom zdravstva?

"Zdravstveni sistem jedna je od boljih oblasti koje Srbija ima, ali umesto za ponos uvek je služio kao poligon za političke obračune."

Izvor: Radio 021, 26.Mar.2023, 20:47

Detaljnije >>

NEDELJA Tomica Milosavljević, najbolji ministar koga smo imali ili čovek koji je doveo do sloma zdravstva?

Zdravstveni sistem jedna je od boljih oblasti koje Srbija ima, ali umesto za ponos uvek je služio kao poligon za političke...

Izvor: Danas, 26.Mar.2023

Detaljnije >>

Srbija razbila Ameriku za osminu finala SP

Srbija razbila Ameriku za osminu finala SP

Futsal reprezentacija Srbije pobedila Sjedinjene Američke Države rezultatom 7:0 u poslednjem meču grupe F.. Srbiji je bila potrebna pobeda od minimum dva gola razlike kako bi se plasirala u narednu rundu Svetskog prvenstva. Srpska reprezentacija je sa 7:0 bila bolja od SAD, a golove su postizali Rakić, Tomić dva puta, Petrov, Milosavljević, Lazarević i Radovanović za ubedljiv trijumf. Sve je počelo lepim golom Rakića i to samo desetak sekundi nakon...

Izvor: B92, 20.Sep.2021, 20:39

Detaljnije >>

Protivnici su nam zajednički

Protivnici su nam zajednički

Vodio sam poslednjih godina žučne i često razvučene polemike sa neistomišljenicima, od Ljiljane Smajlović, Svetislava Basare i Tomice...

Izvor: Danas, 15.Apr.2020, 17:30

Detaljnije >>

Probiotici – važna pomoć za dobro zdravlje

Probiotici – važna pomoć za dobro zdravlje

Šta su probiotici, i zašto ih je važno koristiti, pitali smo prof dr Tomicu Milosavljevića, predsednika Naučnog odbora Udruženja...

Izvor: Danas, 21.Avg.2019, 15:32

Detaljnije >>

RAZGOLITIO SE Bivši ministar se baškari u Crnoj Gori (VIDEO)

Tomicu Milosavljevića nemamo često priliku da vidimo otkada nije na poziciji ministra, ali ga je papraco “Scene” uslikao na plaži.

Izvor: Blic, 30.Jul.2019, 21:21

Detaljnije >>

Počela vakcinacija u Srbiji

Počela vakcinacija u Srbiji

U zdravstvenim centrima širom Srbije počela besplatna vakcinacija stanovništva protiv novog gripa H1N1. Ministar...

Izvor: Stetoskop.info, 13.Mar.2019, 17:12

Detaljnije >>