Tenzije sa Kosova se nisu prenele na jug Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije sa Kosova se nisu prenele na jug Srbije

Na jugu Srbije situacija je u protekloj godini bila stabilna, bez političkih ispada ili narušavanja stanja bezbednosti, izjavio je danas predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

On je, u izjavi novinarima uoči sednice Predsedništva Koordinacionog tela, konstatovao da su razgovori predstavnika lokalnih samouprava i državnih organa na tom području svakodnevni, a da se tenzije sa Kosova prethodnih dana nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenele na jug Srbije.

Prema njegovom mišljenju, Albanci predstavnici lokalnih vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac u potpunosti poštuju zakone i pravne norme države Srbije.

Predsednik opštine Preševo Šćip Arifi je rekao da se na stanovnike tog područja, kao ni na lokalnu vlast, nisu odrazila događanja u Kosovskoj Mitrovici i slučaj hapšenja Marka Đurića, jer njih interesuje razvoj i bolji uslovi za život.

Važnije nam je da pričamo o nerešenim problemima, nego o odnosima Srbije i Kosova. Mi smo još taoci nerešenih pitanja između Srbije i Kosova, naglasio je Arifi.

On je napomenuo da je za Albance u Preševu važnije rešavanje pitanja suda u tom gradu, obezbeđenje zdrave pijaće vode, poboljšanje ljudskih prava, kao i da prestane svakodnevni prolazak vozila Žandarmerije kroz centar grada.

Arifi je ukazao i na problem što se godinama ne otvara malogranični prelaz Miratovac sa Makedonijom, što je za stanovnike opštine Preševo od velikog značaja, ocenjujući da se radi o političkoj stvari.

Stanković je objasnio da je problem u neotvaranju prelaza do Makedonije, jer vlasti te zemlje nisu ispunile obaveze iz međudržavnog sporazuma, a Srbija se zalaže da prelaz Miratovac bude otvoren.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da ne veruje da će se dešavanja iz Kosovske Mitrovice preneti na jug Srbije.

On je, međutim, upozorio i na "zabrinjavajuće izjave" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je, posle hapšenja Đurića, "pozivao na odmazdu protiv Albanaca na jugu Srbije", a da vlasti u Beogradu nisu na to reagovale.

Beograd ćuti, to izaziva strah i zebnju kod našeg stanovništva. Zabrinjavajuće je da nema nikakve reakcije zvaničnog Beograda po tom pitanju, naglasio je Kamberi.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zoran Stanković o situaciji na Kosovu: Bezbednost u Preševu, Bujanovcu i Medveđi stabilna

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2018

Bez političkih ispada i narušavanja bezbednosti.. Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izjavio je danas da je bezbedonosna situacija u tim opštinama stabilna...Pročitajte i: ..On je na sednici tog tela rekao da je situacija i u protekloj godini...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.