Sindikat zaposlenih u zdravstvu održao protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat zaposlenih u zdravstvu održao protest

BEOGRAD -

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije održao je danas protest na Trgu Nikole Pašića, zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, a okupljenima se obratio i ministar Zoran Stanković, istakavši da je većina njihovih zahteva već ispunjena.

U svojim zahtevima, predstavnici tog sindikata su zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora za sve zaposlene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zdravstvu na teritoriji Republike, kao i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata.

Stanković: Neće biti smanjenja plata

Ministar zdravlja Stanković je rekao okupljenima da je većina zahteva sindikalaca usvojena, kao i da neće biti smanjenja plata zaposlenima niti otpuštanja radnika.

"Plate neće biti smanjivane nikome ko ispuni normu, a ako je neko prebaci dobiće adekvatno povećanje. Nećemo dopustiti da doktor koji ima dve operacije i doktor koji izvrši 200 intervencija imaju istu platu", kazao je Stanković okupljenima.

On je naglasio da resorno ministarstvo duguje 840 miliona evra, a da uprkos tome zdravstveni radnici dobijaju redovno plate, a isplaćivane su i jubilarne nagrade.

Stomatolozima, kojima do sada nisu isplaćivane jubilarne nagrade prema zakonu iz 2006. godine, biće isplaćene nakon izmene i dorade Zakona, kazao je Stanković.

Pre obraćanja zdravstveni radnici su Stankoviću najpre zviždali i nisu mu dali nekoliko minuta da govori.

Oni su ga nazvali lopovom, na šta je on odgovorio "da će otići ako se dokaže da je lopov".

Štrajkačima koji su uzvikivali "Bando lopovska" ministar je odgovorio: "Ako dokažete da sam lopov streljajte me ovde, ili ću sam da se streljam."

On je dodao da neće biti ministar ako mu predstavnici sindikata kažu da lekar koga je odabralo 5.000 pacijenata treba da ima istu platu kao i onaj za koga se odlučilo 50 korisnika zdravstvene zaštite.

Protiv uredbe o kolektivnom koeficijentu

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić izjavio je da će taj sindikat pozvati sve zdravstvene ustanove u Srbiji da 25. aprila stupe u štrajk, ukoliko Vlada Srbije ne odustane od primene uredbe o korektivnom koeficijentu.

Savić je rekao da će reprezentativni sindikati sutra početi pregovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kojima su danas predati zahtevi.

On je rekao da će svih 65.000 članova tog sindikata u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji stupiti 25. aprila u štrajk uz obavezu poštovanja minimuma procesa rada, ako Vlada ne odustane od primene sporne uredbe.

Kako je kazao, pružaće se samo minimalna zdravstvena zaštita, što znači da će biti zbrinjavani samo hitni slučajevi, trudnice i deca", kazao je Savić.

Posle protesta članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije koji podržavaju njihove zahteve, uputili su se sa Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije i ministarstava zdravlja, i rada i socijalne politike.

Protest je završen oko 13.30 sati kada su predstavnici sindikata svoje zahteve predali Vladi Srbije.

Tokom protestne šetnje bulevar kralja Aleksandra ka Ulici Kneza Miloša bio je zatvoren za saobraćaj.

Sindikat lekara i farmaceuta nastavlja štrajk

Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) nastavili su danas štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, a Sindikat zaposlenih zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavio je da će danas organizovati protest zbog, kako navode, lošeg materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u toj oblasti.

Predsednik SLFS dr Dragan Cvetić rekao je da poštovanje minimuma procesa rada podrazumeva ukazivanje lekarske pomoći trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

On je Tanjugu rekao da je štrajk "na snazi" u skoro 60 zdravstvenih stanova u kojima taj sindikat ima članstvo.

Cvetić je podsetio da su članovi SLFS stupili u štrajk zbog Uredbe o korektivnom koeficijentu, čijom će primenom od 1. jula plate svih zaposlenih u zdravstvu biti manje za 10 odsto u odnosu na sadašnje.

Najavljeno je da će se štrajku pridružiti i Pokrajinska organizacija SLFS Vojvodine, rekao je on i dodao da u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Srbiji "ima pokušaja pritisaka traženjem spiskova onih koji su u štrajku i zahtevanjem da se u uslovima štrajka radi praktično sve bez obzira na Uredbu o minimumu rada".

Cvetić je kazao da je taj sindikat dobio poziv Ministarstva zdravlja da sutra učestvuju u razgovorima, na koji su pozvani i ostali sindikati -Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Predstavnici ta tri sindikata rekli su ranije da će od tog sastanka zavisiti njihovi dalji koraci, odnosno da će nakon toga odlučiti da li će stupiti u štrajk ili ne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanković izviždan: "Neću smanjiti plate lekarima"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2012

Ministar Zoran Stanković obećao da plate neće biti smanjene lekarima koji ispune normu i kazao da je većina zahteva štrajkača u zdravstvu već ispunjena...Oko 1.000 zdravstvenih radnika u organizaciji Sindikata zaposlenih u zdravstvu okupilo se danas na protestu u centru Beograda zahtevajući poboljšanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Izviždan ministar Stanković

Izvor: Danas, 19.Apr.2012

Za zdravstvo nikada nema para, ali ih zato za izbore uvek ima. Ovim rečima obratio se juče predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić, zdravstvenim radnicima koji su protestovali zbog najavljenih smanjenja plata, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Prisutnima,...

Nastavak na Danas...

Izviždan ministar Stanković

Izvor: Danas, 20.Apr.2012, 02:18

- Za zdravstvo nikada nema para, ali ih zato za izbore uvek ima. Ovim rečima obratio se juče predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić, zdravstvenim radnicima koji su protestovali zbog najavljenih smanjenja plata, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Prisutnima,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.