Sindikat lekara: Ministar nije u pravu, otimaju nam platu!

Izvor: S media, 19.Apr.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat lekara: Ministar nije u pravu, otimaju nam platu!

Lekari i farmaceuti protestovali su danas u centru Beograda zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja. Na trgu Nikole Pašića pojavio se i ministar zdravlja Zoran Stanković koji je prisutne uveravao da neće doći do smanjenja plata.

Ipak, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Dragan Cvetić u izjavi za S media portal kaže da izjava ministra nije tačna:

-Ministar prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pet minuta nije mogao da dođe do reči od zvižduka. Njegova poruka da neće biti smanjenja plata je netačna. To je priča koju ministarstvo već dugo vrti. Oni misle da su lekari dvotrećinska ljudska bića pa da ne razumeju ništa. Naime, ako se osnova plate pomnoži sa 0,9, kao što oni kažu, to znači da je će vrednost plate biti 90 odsto sadašnje. U ministarstvu uveravaju da će oni koji rade i koji se pokažu imati sadašnje plate. Znači da ćemo morati da „zaslužimo“ platu koju smo ranije imali! To znači da smo svi unapred stavljeni u kategoriju onih koji nedovoljno rade, pa nam se meri rad, da moramo se dokažemo kako bi nam plata bila kao ranije. Pa čekajte, da li je razlika između neradnika i dobrog radnika 10 odsto. Ne može plata da se smanji, pa da te neko nagradi da bi imao platu kao ranije.

Sutra pregovori sa ministarstvom rada

Zaposleni su nakon protesta nastavili štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, a sutra bi, prema rečima dr Cvetića, predstavnici sindikata trebalo da se sastanu sa nadležnima iz ministarstva rada.

Lekari sreću traže van Srbije

Overa zdravstvene knjižice: Lekara, ipak, biramo do juna

-Ti razgovori su sutra u 10. Ako postignemo neki dogovor spremni smo da istog trenutka prekinemo štrajk. U suprotnom i dalje štrajkujemo.

Cvetić napominje da su se pojedini zaposleni suočili sa prtiscima u ustanovama u kojima su zaposleni.

-U Dom zdravlja Vračar, Zvezdara i Studenstku polikliniku dolaze inspektori rada, koje je mogao da pozove samo direktor. Insistiraju na spiskovima onih koji su u štrajku, kao i na tome da se štrajkački odbor izjasni do kad će trajati štrajk. To ne sme da se radi. Sa druge strane u Šapcu u Opštoj bolnici direktorka je donela odredbu o minimumu rada, koja obuhvata sve što se radi, i ukoliko se to ne primenjuje dobija se otkaz odmah. Dakle, na štrajk ne sme ni da se tera, jer je to takođe vid pritiska. Štrajk je dobrovoljan, i svako ima pravo da štrajkuje uz poštovanje minimuma procesa rada.

S media

Foto:Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.