Slavni glumac o sukobu sa spisateljicom: Kao čovek osećam obavezu da progovorim

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 13:59

Slavni glumac o sukobu sa spisateljicom: "Kao čovek osećam obavezu da progovorim"

Danijel Redklif je progovorio o komentarima Džej Kej Rouling koji se odnose na transrodne žene, nadajući se da nisu odbili čitaoce Harija Potera. Glumac, koji je igrao naslovnu ulogu u franšizi filmova, reagovao je nakon seriju tvitova spisateljice, koje su pojedini nazvali transfobičnim.

Redklif je podelio izjavu putem organizacije "Projekat Trevor", koja se bavi prevencijom samoubistava LBGT osoba, i dodao je svoja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mišljenja o kontroverznim stavovima Roulingove.

"Kao neko kome je čast da sarađuje i nastavlja da doprinosi organizaciji 'Projekat Trevor' u poslednjoj deceniji, ali i kao čovek, osećam obavezu da kažem nešto u ovom trenutku", počeo je glumac, negirajući da je bilo sukoba između njega i autorke.

"Transrodne žene su žene. Svaka izjava o suprotnom briše identitet i dostojanstvo transrodnih ljudi i u suprotnosti je sa svim savetima profesionalnih zdravstvenih udruženja koji su više stručni u vezi sa ovom temom", nastavio je Redklif.

"Čak 78 odsto transrodnih osoba i nebinarne omladine bilo je izloženo diskriminaciji zbog svog rodnog identiteta. Jasno je da moramo učiniti više da podržimo transrodne i nebinarne ljude, a ne da poništavamo njihov identitet i nanosimo dalju štetu", rekao je 30-godišnji glumac.

Redklif je priznao da još uči kako da bude bolji saveznik LGBT i nebinarnim osobama, ali i da se takođe brine da su komentari spisateljice upropastili lepa sećanja onih koji su čitali knjige o Hariju Poteru kao deca.

"Svim ljudima koji sada smatraju da im je iskustvo o knjigama narušeno ili umanjeno, duboko mi je žao zbog bola koji su vam naneli ovi komentari", nastavio je gluamc.

"Zaista se nadam da nećete u potpunosti izgubiti ono što vam je u ovim pričama bilo dragoceno. Ove knjige su nas naučile da je ljubav najjača sila u univerzumu, sposobna da prevlada bilo šta", rekao je Redklif, dodajući da postoji mnogo lepih poruka ovih knjiga koje treba da se držimo.

Spisateljica Džej Kej Rouling bila je na udaru kritika kada je ponovo progovorila o prirodi pola i biologiji, koju je zajednica transrodnih osoba ocenila kao govor mržnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glumac Danijel Redklif reagovao na izjavu Džej Kej Rouling

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jun.2020

LONDON – Nezadovoljstvo jednog broja pripadnika LGBT populacije i obožavalaca serijala izazvao je komentar književnice Dej Kej Rouling na tekst objavljen na jednom internet sajtu posvećenom globalnom razvoju, čiji naslov glasi: "U eri poslije virusa korona, stvoriti svijet sa više jednakosti ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.