Zemljotres u Japanu jedan od najsnažnijih u 100 godina

Izvor: S media, 11.Mar.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Japanu jedan od najsnažnijih u 100 godina

Snažan zemljotres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio severoistočni deo Japana, jedan je od najsnažnijih zemljotresa u poslednjih 100 godina u svetu, izjavio je danas zamenik direktora u Seizmološkom zavodu Srbije Branko Dragičević.

"Smatra se da je najjači zemljotres pogodio Čile 1964. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godine, čija je magnituda bila 9,5 stepeni Rihterove skale, a zatim zemljotres u Indoneziji 2005. jačine 8,9 stepeni, koji je za posledicu imao cunami", rekao je Dragičević Tanjugu.

On je objasnio da je poslednji zemljotres u Japanu, kao i svi ostali, tektonskog porekla i da je nastao kao posledica delovanja pacifičke ploče, koja vrši pritisak na evroazijsku ploču.

"Na tom kontaktu dolazi do akumuliranja seizmičkih energija, koje u jednom trenutku bivaju naglo oslobodjene", kazao je Dragičević.

Severoistočne obale Japana zapljusnulo je nekoliko cunamija, od kojih je najveći bio visok 10 metara, i zbrisali su sve pred sobom - vozila, brodove, kuće i imanja.

"Cunami nastaje kao sekundarno dejstvo zemljotresa, a da bi došlo do njegovog formiranja, izmedju ostalog, zemljotres mora da nastane u moru i njegova magnituda mora biti veća od 7,5 jedinica Rihterove skale", rekao je Dragičević.

On je ukazao da se, posle ovog, može očekivati još zemljotresa u Japanu, ali da naknadni udari, koji su posledica sleganja tla, najčešće bivaju slabiji za jednu do 1,2 jedinice Rihterove skale.

Dragičević je naglasio da se zemljotresi takve jačine ne mogu destiti u Srbiji i podsetio da su najjači, do sada zabeleženi jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali.

Snažan zemljotres, jačine 8, 9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je danas pogodio severoistočni deo Japana i izazvao nekoliko cunamija, odneo je najmanje 19 života, a sve pacifičke zemlje, od Kanade i SAD do Australije, izdale su upozorenje na cunami.

Japanski mediji izvestili su da bi u najsnažnijem potresu koji je u poslednjih 140 godina pogodio tu ostrvsku državu broj žrtava mogao biti veći.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Zemljotres u Kraljevu,   Japan

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTRES U JAPANU MEĐU NAJJAČIMA U 100 GODINA

Izvor: Kurir, 11.Mar.2011

BEOGRAD - Snažan zemljotres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio severoistočni deo Japana, jedan je od najsnažnijih zemljotresa u poslednjih 100 godina u svetu, izjavio je zamenik direktora u Seizmološkom zavodu Srbije Branko Dragičević..."Smatra se da je najjači zemljotres...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.