Jak zemljotres pogodio Japan

Izvor: Blic, 07.Apr.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak zemljotres pogodio Japan

TOKIO - Novi zemljotres u Japanu, jačine 7,1 Rihtera, osetio se u 23:32 časova po lokalnom vremenu. Odmah nakon udara izdato je upozorenje na cunami, koje je nakon sat vremena povučeno. Novi, naknadni potres se dogodio kod istočne obale, oko 96 kilometara od Sendaja i 145 kilometara od nuklearne elektrane Fukušima, oštećene u prvom jakom zemljotresu u martu.

Američka geološka agencija je prvo saopštila da je potres bio jačine 7,4 stepena, ali je kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrvrđeno da iznosi 7,1 Rihterove skale.

Japanska meteorološka agencija je navela da bi talasi, izazvani novim potresom, mogli da dosegnu visinu od oko dva metra, za najbliži deo obale. Prema sadašnjim procenama, delove obale dalje od epicentra mogli bi da zapljusnu talasi visine oko pola metra.

Epicentar potresa se dogodio 40 kilometara pod vodom, kod obale prefekture Mijagi. Zgrade su se čitav minut tresle čak i u Tokiju, udaljenom oko 346 kilometara od epicentra, javio je AP, a u Ičinoseki, na istočnoj obali, nestalo je struje i objekti su se snažno drmali, ali bez veće štete. Plići potresi su, uglavnom, destruktivniji, ukazuju stručnjaci.

Prema prvim izveštajima, šteta je mala, a nema povređenih u potresu. Japanska vlada je pozvala sve koji žive na samoj obali da se popnu na viša područja. Nakon novog zemljotresa, evakuisani su radnici koji rade na saniranju štete u nuklearnoj elektrani "Fukušimi". Tokijska elektrodistribucija (TEPCO) kaže da nisu detektovane anomalije na "Fukušimi” nakon novog potresa i da u elektrani nema povišenog nivoa radijacije.

Zbog zemljotresa su zatvorene još dve nuklearne elektrane, u prefekturama Oginava i Aomori. Vlasti, međutim, kažu da ne preti opasnost od curenja radijacije kao što se dogodilo u "Fukušimi". Elektrana u ribarskom gradu Oginava je ugašena nakon potresa. Ova elektrana je od zemljotresa 11. marta korišćena kao sklonište, a nadležni tvrde da je reaktor netaknut. Elektrana u prefekturi Aomori se trenutno hladi pomoćnim dizel generatorom, kako bi pumpe odrđavale cevi za gorivo hladnima – sve cevi su još u potpunosti potopljene u bazen za hlađenje.

Oštećena su dva od tri strujna voda do nuklearne elektrane Onagava, 120 kilometara severoistočno od Fukušime i blizu epicentra jučerašnjeg potresa, što je dovelo do nestanka struje. Elektrana, kojom upravlja Tohoku elektrodistribucija, zatvorena je od 11. marta i oslanja se na spoljne izvore energije zbog hlađenja reaktora. Japanska meteorološka agencija je saopštila da oko Onagave takođe nema povećanja nivoa radijacije.

Do nestanka struje došlo je u čitavom severnoistočnom regionu nakon potresa, a neki autoputevi su bili zatvoreni. Privremeno je bio obustavljen saobraćaj brzih vozova.

Pacifički centar za uzbunjivanje na Havajima saopštio je da se ne očekuje objavljivanje upozorenja na cunami za čitavu pacifičku oblast.

Najjači potres od 11. marta

Novi potres je najveće magnitude u odnosu na svaki koji je pogodio istok Japana od katastrofe 11. marta. Stotine naknadnih potresa pogodili su severnoistočni region zemlje od tog datuma, ali je malo njih bilo jače od 7,0 Rihtera.

Zemljotres koji je u martu pokrenuo cunami i od koga se žitelji Japana još nisu oporavili, bio je jačine 9,0 Rihteorove skale. Talasi su tada bili visoki 10 metara.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih od ovih katastrofa u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestalo vodi 15.077 ljudi.

Povezane vesti: Najnoviji bilans: U Japanu poginulo 12.554 Japanka koja je postala simbol tragedije pronašla svoju baku i dva psa Zemljotres pomerio kontinentalni prag Japana za 24 metra Počelo ubacivanje azota u reaktor Fukušime Sastanak G7 sazvan za 14. aprila, Japan glavna tema
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Cunami,   Japan,   Cunami u Japanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.