Nesuđeni lekar kojem sudbina nije namenila da se bavi sportom, sasvim slučajno je postao ZVEZDA JUGOSLAVIJE, a iza svega su se krile i porodične čarke i težak put! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesuđeni lekar kojem sudbina nije namenila da se bavi sportom, sasvim slučajno je postao ZVEZDA JUGOSLAVIJE, a iza svega su se krile i porodične čarke i težak put! (FOTO)

Zdravko Čolić, neprikosnoveni seks simbol i jedna od najvećih zvezda koje je ikada iznedrilo ovo podneblje oduvek privlači pažnju javnosti, a njegov život je uvek bio pod svojevrsnom lupom medija

Legendarni pevač rođen je 30. maja 1951. godine. Otac Vladimir bio je policijski službenik, a majka Stanka domaćica. Do 21. godine živeo je u Sarajevu, a onda se preselio za Beograd, gde je počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da gradi karijeru.

Bio je golman u juniorskoj ekipi sarajevskog FK Željezničara, ali je kasnije počeo da trenira atletiku i na jednom takmičenju osvojio drugo mesto iza tadašnjeg reprezentativca Nenada Stekića. Ali sa svega desetak godina slomio je nogu i odlučio je da napusti sportsku karijeru. Nakon toga upisuje se u muzičku školu, gde uči pevanje i da svira gitaru.

Zdravko je bio majčin mezimac, ali Stanka je bila oštra protiv toga da se bavi pevanjem. Neostvarena želja njegove porodice, a posebno njena  bila je da upiše Medicinski fakultet i postane priznati lekar u Sarajevu.

Od svog prvog honorara koji je zaradio pevajući u jednom sarajevskom hotelu sa osamnest godina kupio je svojim roditeljima prvu veš mašinu. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem je otišao da provede praznike u očevoj vikendici u Baošićima, na predlog prijatelja Čolić se prijavio za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Izveo je pesmu Bitlsa "Lady Madonna" i osvojio drugo mesto i tada započinje njegova karijere kao pevača. Čola odlučuje da je muzika njegov put i priključuje se grupi "Mladi i lijepi", a nakon toga odlazi u "Amabasadore". Nekoliko puta nastupa i sa "Indeksima" kada menja Davorina Popovića.

Ali, Kornelije Kovač primećuje njegov talenat na jednom festivalu i poziva ga da bude stalni pevač "Korni grupe" umesto tadašnjeg Dada Topića. Pravi pauzu od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i prelazi u Beograd gde boravi šest meseci kako bi bio u pevao na nastupima u grupi Kovača, ali nakon šest meseci napušta sve i vraća se na studije u Sarajevo.

Solo karijeru započinje 1972. godine kada na festivalu "Vaš šlager sezone" gde izvodi pesmu Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu" i osvaja treće mesto. Upravo nakon okončanja ovog festivala započinje solo karijeru.

Sa pesmom Gori vatra Kemala Montena Čolić je u Luksemburgu predstavljao Jugoslaviju na izboru za "Pesmu Evrovizije" 1973. godine. Prvi studijski album "Ti i ja" izašao je 1975. godine, a niz jakih pesama "Vagabund", "Igraš se vatrom", "Loše vino" (na muziku Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića) doveo je do masovne histerije devojaka. Nakon toga rađaju se hitovi "Glavo luda", "Zagrli me", "Juče još", "Jedna zima s Kristinom" i "Produži dalje".

Dana 1. aprila 1978. godine Čolić je krenuo na jugoslovensku turneju pod nazivom "Putujući zemljotres", a pratila ga je baletska grupa "Lokice".

Već tada je ploča prodata u 150.000 primeraka, da bi na kraju premašila 700.000 primeraka. Prvi koncert na Marakani održava 1978. godine gde okuplja preko 70.000 ljudi, a tokom celog nastupa prate ga "Lokice" za čijim igračicama je ludeo ceo grad. Na stadionu su snimljeni i prvi kadrovi dokumentarnog filma o Zdravku, "Pjevam danju, pjevam noću". Film je kasnije pretočen u seriju od četiri epizode i, nekoliko meseci kasnije, posle bioskopske premijere prikazan na RTV Jugoslavije.

Čolić tada nije prihvatio Nemačke diskografske kuće da se preseli tamo i nastavi karijeru u tom gradu. Umesto toga, 14. novembra 1978. godine je otišao na odsluženje vojnog roka u Valjevo. Kasnije je prekomandovan u Beograd, pa u Požarevac, da bi završio vojni rok 14. septembra 1979. godine. U tom vreme, pisma su u komandi svaku dan donosili u džakovima, a devojke su kada bi vojnici primali posetu dolazili sa nekoliko autobusa, samo kako bi videli Čolu.

Nakon odsluženjem vojnog roka, njegova karijera postaje sve veća i veća, snima brojne numere koji postojau hitovi, nastupa po celom svetu, a svaki koncert postaju sve posećeniji. Tokom 1983. godine održao je preko 60 koncerata, a ukupan broj publike premašio je milion. Zdravko Čolić krajem ’80-ih godina definitivno prelazi da živi u Beograd. Izbijanjem rata na području bivše BiH, 1992. godine, Zdravko u Beograd prebacuje i svoje roditelje. U Beogradu mu takođe živi i brat Dragan sa svojom porodicom. Sredinom ’90-ih godina Zdravko se krstio u Sabornoj crkvi u Beogradu, a poznato je da je i veliki vernik i dobrotvor. Novčanim prilozima pomaže Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i razne humanitarne akcije.

Svojom dugogodišnjom devojkom Aleks, profesorkom geografije, oženio se 1. maja 2001. godine. Sa njom ima i dve ćerke: Unu i Laru. Svoj privatni život je uspeo da sačuva od javnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.