Jugoslav neskriveni titoista

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoslav neskriveni titoista

Vlasnik Radija 016 ne zaboravlja prijatelje iz eks-Jugoslavije, a jedan od njih je i predsednik Hrvatske

Leskovac– Sa talasa Radija 016, prve privatne radio-stanice južno od Beograda, juče su se čule pesme o Titu koje izvode najpoznatiji pevači sa prostora bivše Jugoslavije – Zdravko Čolić, Dado Topić, Đorđe Balašević, Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Ju grupa, Davorin >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Popović i Indeksi, Dušan Prelević, Generacija 5. Emitovana je i prigodna beseda o Titu. Vlasnik i direktor Jugoslav Tomić kaže za „Politiku“ da od samog osnivanja radija 1993. godine na taj način obeležava 4. maj, dan Titove smrti, i 25. maj, zvanični datum rođenja „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“.

– Želim da podsetim ljude na to vreme, da vide da nije baš onako kako se poslednjih godina priča i piše o Titu. Ja sam savremenik tog doba i znam kako je bilo. Bio sam omladinski rukovodilac, član RK SSOJ, kasnije predsednik Muzičke omladine Srbije, a pred raspad Jugoslavije i generalni sekretar Muzičke omladine Jugoslavije, član Predsedništva SK SSOJ i po funkciji član SK SSRNJ. Za vreme Tita sam imao brojne omladinske funkcije, lepo se živelo, putovali smo po svetu i imali veliku slobodu. Svuda u inostranstvu znali su nas po Titu. Ponosan sam na to vreme, ne krijem da sam titoista i jedan od jugonostalgičara – kaže Jugoslav koji u skladu sa svojim imenom čezne za bivšom Jugoslavijom.

– Imao sam drugove i prijatelje po celoj Jugoslaviji, od Đevđelije do Triglava. Jedan od njih, kompozitor Ivo Josipović, postao je predsednik Hrvatske. Bio je predsednik Muzičke omladine Hrvatske u vreme kada sam ja bio na funkciji generalnog sekretara Muzičke omladine Jugoslavije. Bili smo dobri prijatelji i odlično smo sarađivali. Poslao sam mu čestitku kada je izabran za prvog čoveka Hrvatske i on mi je odgovorio. Dobri drugovi bili su mi i Janez Janša, Milo Đukanović, Zoran Anđelković Baki i mnogi drugi. Sa raspadom Jugoslavije, mnoge veze su pokidane, ali interesantno je da se poslednjih godina obnavljaju, a to me raduje – ističe leskovački čuvar uspomene na Tita i Jugoslaviju.

Jugoslav Tomić danas ne pripada nijednoj političkoj partiji. Bio je vlasnik crvene knjižice SKJ 24 godine, a kad je ovu stranku zamenio višepartijski sistem, nije hteo nikome da se privoli. Sedam godina je na čelu Udruženja građana „Leskovački krug“ koje se bori da nekadašnje opštine Grdelica, Vučje i Brestovac ponovo dobiju taj status.

Neki se, kaže, stide Titovog vremena, a nije mali broj onih koji vrše reviziju tog dela naše istorije.

– O Titu danas sude i oni koji ne znaju ništa o njemu i tom vremenu. Skoro sam čitao kolumnu u jednim novinama nekoga ko je imao samo sedam godina kada je Tito umro, a on pljuje po Titu – kaže jugonostalgičar Jugoslav.

Milan Momčilović

[objavljeno: 26.05.2010.]
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.