Sirijski ministar poručio Kurdima: SAD su vas napustile a Turci počinju invaziju, vratite se svojoj domovini Siriji

Izvor: 011vodič.com, 08.Okt.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski ministar poručio Kurdima: SAD su vas napustile a Turci počinju invaziju, vratite se svojoj domovini Siriji

Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova pozvao je sirijske Kurde da pređu na stranu vlade u Damasku nakon što su ih SAD ostavile na milost i nemilost Turske. Fejsal Mekdad je Kurde pozvao da se pridruže vladi, a ne da se “bace u ponor”, misleći na očekivanu tursku kopnenu invaziju.
To je prva reakcija zvanične Sirije na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da povuče američke snage sa severoistoka Sirije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << /> Trampova odluka je razbesnela sirijske Kurde i za njih skoro sigurno znači gubitak autonomije koju su stekli tokom rata u Siriji.
Mekdad je rekao da će “domovina s dobrodošlicom primiti sve svoje sinove” i da će vlada u Damasku rešiti sve probleme u zemlji na pozitivan način, bez nasilja.
Prema njegovim rečima, Sirija će braniti čitavu svoju teritoriju i neće prihvatiti nikakvu okupaciju.
Kurdske vlasti u severnoj Siriji mogle bi da počnu razgovore s Damaskom i Rusijom, kako bi se popunio bezbednosni vakuum nakon povlačenja američkih trupa iz oblasti oko granice s Turskom, izjavio je zvaničnik kurdske autonomne oblasti.
“Ako SAD definitivno napuste oblast, posebno pogranični deo, bićemo primorani da razmotrimo sve opcije”, rekao je Rojtersu Bardan Žia Kurd iz Sirijskih demokratskih snaga, glavne kurdske odbrambene formacije, inače glavnog saveznika SAD u borbi protiv Islamske države u tom području.
On je dodao da će u razgovorima sa zvaničnicima zvanicne Sirije i Rusije biti reči o tome ako da se izbegne ili spreči najavljeni napad Turske.
SAD su juče počela povlačenje svojih snaga sa severoistoka Sirije.
Turski predsednik Redžep Taip Erdogan već mesecima preti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage koje smatra bezbednosnom pretnjom njegovoj zemlji.
(Beta)

The post Sirijski ministar poručio Kurdima: SAD su vas napustile a Turci počinju invaziju, vratite se svojoj domovini Siriji appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Turska doprema vojnu mehanizaciju na granicu sa Sirijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2019

Vozila koja prevoze tursko vojno osoblje i tešku mehanizaciju stigla su u utorak na granicu sa Sirijom dok se Turska priprema da pokrene ofanzivu, nakon iznenadnog poteza predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe sa severoistoka Sirije, ostavljajući snage predvođene Kurdima ranjivim.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.