Krimi vodič: Znate za Poaroa, Šerloka Holmsa, a da li ste čuli za Dejva Brendstetera?

Izvor: Prva.rs, 09.Apr.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krimi vodič: Znate za Poaroa, Šerloka Holmsa, a da li ste čuli za Dejva Brendstetera?

1. Šerlok Holms

Stanar zgrade u Bejker stritu 221b, majstor prerušavanja, poznavalac borilačkih veština, ljubitelj muzike i uživalac kokaina, sigurno je jedan od najpoznatijih detektiva u književnosti i na filmu i televiziji. Od davne 1887, kada je Artur Konan Dojl objavio “Crvenu nit” (Study in Scarlet), pa do danas Šerlok Holms ne prestaje da oduševljava čitaoce svojom zadivljujućom moći zapažanja i nepogrešivim logičkim zaključivanjem. Zanimljivo je da čuvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << frazu “Osnovno, moj dragi Votsone!” Šerlok nikada nije izgovorio u romanima i pričama, već se ona prvi put čuje u filmu “Povratak Šerloka Holmsa” iz 1929, kao i da se u romanima ne spominje njegova čuvena karirana kapa, koja je zapravo preuzeta iz ilustracija za priče u časopisu Strand.
Pratite nas i na Viberu! 2. Herkul Poaro

Vlasnik najnegovanijih brkova i najživahnijih “malih sivih ćelija” u istoriji književnosti prvi slučaj je rešio 1920. u romanu Agate Kristi “Tajanstveni događaj u Stajlsu” (The Mysterious Affair at Styles). Herkul Poaro, nekadašnji pripadnik belgijske policije, malog rasta, ekscentričan, komičan i prznica, ali brilijantnog uma i velikog srca, glavni je junak trideset tri romana i pedesetak priča i brojnih filmskih i televizijskih adaptacija.

3. Gospođica Marpl
Gospođica Marpl se pojavljuje u dvanaest romana i dvadeset priča Agate Kristi. Iza fasade sićušne blage starice iz uspavanog engleskog seoceta krije se detektiv ravan najboljim profesionalcima. Dok uz čaj i kolačiće ćaska sa ljudima koje sreće, ona redovno nailazi na kotao ogorčenosti, bola, zlostavljanja i ubistava. Prilikom rešavanja slučajeva oslanja se na svoja, naizgled sa situacijom nepovezana iskustva iz prošlosti koja neobavezno prenosi svojim sagovornicima.

4. Inspektor Mors
Inspektor Mors je našoj publici najpoznatiji po istoimenoj televizijskoj seriji s kraja osamdesetih, ali je nastao 1975. kao književni lik iz pera nedavno preminulog Kolina Dekstera. Naprasiti Mors je ljubitelj opere, piva, ukrštenica i oldtajmera, a zločine rešava kombinacijom oštrog intelekta, fotografske memorije i zavidne intuicije.

5. Inspektor Megre
Žil Megre je rekorder među fiktivnim detektivima: on se pojavljuje u sedamdeset pet romana i dvadeset osam kratkih priča Žorža Simenona napisanih između 1931. i 1972. godine. Sredovečan, krupan, osoran, u teškom kaputu, sa lulom u zubima i čašicom u ruci, ovaj Parižanin je realniji lik od većine svojih kolega iz zlatnog doba detektivskog romana. Megreov metod istrage se poklapa sa načinom rada pravog policajca: njegovi uspesi se temelje na timskom radu, rutinskom istraživanju i upornosti, a ne na individualnoj brilijantnosti. Lik Megrea su tumačili Pjer Renoar, Čarls Louton, Žan Gaben, Bruno Kremer, a u najnovijoj televizijskoj adaptaciji ga igra Rouan Atkinson.

6. Filip Marlou

“Bilo mi je potrebno piće, bilo mi je potrebno veliko životno osiguranje, bio mi je potreban odmor, bila mi je potrebna vikendica. Ono što sam imao bili su kaput, šešir i pištolj.” (Filip Marlou, “Zbogom, lepojko”)
Losanđeleski privatni detektiv Filip Marlou, ikona tvrdog krimića, pojavljuje se u sedam romana Rejmonda Čendlera, od kojih je prvi “Veliki san” iz 1939. On je oštrouman, duhovit, ciničan vuk samotnjak sa osećanjem za čast i poštenje. Na velikom ekranu su lik slavnog detektiva oživeli Dik Pauel, Hemfri Bogart, Eliot Guld, Robert Mičam...

7. Majk Hamer

Miki Spilejn, majstor šunda, stvorio je Majka Hamera 1947. godine, kada izlazi roman “Ja, porota”, koji je, kažu, napisao za devet dana. Hamer je arhetipski surov čovek, mizantrop, šljokara i tabadžija kog pokreće istinski bes protiv nasilnog kriminala i koji nemilosrdno lišava života po desetak likova u svakom romanu. Po romanima “Ja, porota”, “Poljubi me, smrtno”, “Moj pištolj je brz”, “Dugo čekanje” i “Lovci na devojke” snimljeni su filmovi, a naša publika se seća televizijske serije u kojoj je neuništivog Hamera tumačio Stejsi Kič.

8. V. I. Varšavski
U književnosti in a filmu retki su likovi žena detektiva. Ipak, jedna detektivka je zaslužila mesto na svakoj listi fiktivnih njuškala. V. I. Varšavski je žestoka i nekonvencionalna kao bilo koji od njenih muških kolega, direktna, oštroumna i seksi, voli operu, nema sreće u ljubavi. Pre nego što se posvetila hvatanju negativaca po ulicama Čikaga, radila je kao javni pravobranilac. V. I. Varšavski se pojavljuje u sedamnaest romana i nekoliko kratkih priča Sare Paretski, a 1991. je snimljen film “V. I Varšavski” sa Ketlin Tarner u glavnoj ulozi.
9. Hari Hule

Norveški detektiv Hari Hule puši kô Turčin, pije kô smuk, ima malo prijatelja, koristi nekonvencionalne metode da uhvati kriminalce. Međutim, iako te osobine mogu ubaciti lik u kliše, Ju Nesbe vešto oživljava svog detektiva na stranicama serije, koju zasad čini deset romana. Prošle godine je počelo snimanje filma po “Snešku”, sedmom romanu u seriji, a uloga Harija Hulea poverena je Majklu Fasbenderu.
10. Dejv Brendsteter

Godine 1970, romanom “Fejdaut” američkog pisca Džozefa Hansena, na detektivsku scenu stupa Dejv Brendsteter, pronicljiv i beskompromisan istražitelj osiguranja. On je obrazovan, principijelan, saosećajan, ali spreman da upotrebi silu kada ništa drugo ne radi. Kao i njegove kolege iz drugih serijala koji pripadaju žestokoj školi krimića, Brendsteter je neustrašiv i muževan... ali i gej. I za razliku od većine fiktivnih detektiva, Brendsteter rešava zaplete i u ličnom životu, koji se prepliću sa glavnom radnjom i, što je takođe neobično za žanr, kroz dvanaest knjiga serijala sazreva, menja se i stari. U srpskim knjižarama odnedavno možete pronaći dve njegove knjige: “Fejdaut” i “Naplata”. Treba uvek upoznati nove junake, drukčije od drugih.
Napisala: Branislava Erak

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.