Ispoštovao sam dar od boga

Izvor: Blic, 30.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispoštovao sam dar od boga

Najveća muzička zvezda bivše Jugoslavije Zdravko Čolić nastupiće u subotu 2. maja u čuvenoj pariskoj „Olimpiji” i tako upisati još jedan nastup za pamćenje u svoju bogatu koncertnu biografiju. U razgovoru za „Blic”, Čola priča o putovanju u Grad svetlosti gde će sa svojim kćerkama posetiti „Diznilend”, planovima za novi album i priseća se koncerata koji će mu zauvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostati u sećanju.

- U subotu imamo koncert u „Olimpiji”, a zatim ćemo sa prijateljima koji kreću na ovaj koncert s nama ostati još par dana u Parizu da se družimo. „Olimpija” je kultno mesto gde je nastupalo puno zvučnih imena, ali da bi se došlo do „Olimpije” čovek mora imati dobru referencu, neku zaslugu koju je u muzici stekao, a onda organizatori procenjuju ko može tamo da svira i po tome se to mesto razlikuje od drugih. Radujem se tom koncertu, pogotovu što će to u mojoj biografiji ostati kao važna stvar - kaže na početku razgovora popularni Čola, a da je interesovanje za njegov koncert u Parizu veliko govori i činjenica da su sve ulaznice rasprodate nedelju dana pred nastup.

Iako mnogi izvođači sanjaju trenutak kada će nastupiti na mestu kakva je „Olimpija”, Zdravko Čolić ima mnogo skromnije gledište.

- Ne bih previše glorifikovao taj koncert, uradiću ga kao svaki drugi, samo to mesto može u momentu čoveka da inspiriše da bude bolji da se neka pesma emotivnije otpeva - objašnjava Čola, koji će na put krenuti sa porodicom kako bi svojim kćerkama Uni i Lari ispunio želju da posete najveći evropski zabavni park „Diznilend”.

Sa ćerkama u Pariz

- Pariz je divan grad u kome ima puno toga da se poseti, a ja bih sada iskoristio priliku da vodim decu u „Diznilend” jer je to nešto što sam im obećao. Mlađa ćerka ima dve i po godine i dovoljno je velika da putuje, a starija ima sedam i po i obe se raduju tome. Verovatno će se super osećati kad se nađu u „Diznilendu” i mislim da je to nešto što deca pamte za ceo život - iskren je Čola.

Iako često putuje na nastupe i odsustvuje od kuće, uživa u trenucima odmora kada voli da negde otputuje sa porodicom.

- Kad sam na turnejama, redovno se čujemo, a kada idemo negde privatno, onda se potpuno posvetim samo njima. Nedavno sam ih poveo na koncert sa mnom, pa smo zatim obišli Brione i deca su uživala gledajući životinje koje žive u tom prirodnom parku. Nekada je teško da ih vodim na turneje zbog svih mojih obaveza, ali je zato najlepše kada privatno zajedno odemo na odmor, bilo leti, bilo zimi - ističe Čola koji je u protekle dve godine održao veliki broj koncerata, što u bivšim jugoslovenskim republikama, što u dijaspori. Na pitanje da li publika drugačije reaguje u ex-YU regionu i u ostatku sveta kaže: „U ex-YU je publika koja redovno prati sve što radim, informisanija je možda od publike u inostranstvu samim tim što je bliže, pa dobro poznaju i muziku i filmove, dok je u dijaspori veća nostalgija za svim tim. Ali nove tehnologije i vreme u kome živimo čine da je dijaspora bliža nego što je bila - priča poznati pevač.



Sprema novi album


Zdravko je svoj poslednji album „Zavičaj” objavio pre tri godine, a uskoro će započeti rad na novom albumu.

- Radiću neke svoje stvari koje sam napisao tokom zadnje dve godine onako kad mi je nešto palo na pamet, u narednih mesec dana bih radio te probne snimke, a onda bi na red došli neki drugi tekstovi i ideje koje imam - kaže Čola, koji se na svoja poslednja dva albuma angažovao i oko pisanja muzike.

- Ja „krivim” Gorana Bregovića za to što je osetio da meni melodije dobro izlaze iz ruke, on je inicirao to kod mene, osetio moj talenta za pravljenje melodija na albumu „Kad bi moja bila”. Sada bih napravio jednu laganu ploču, bez velikih teških melodija, bez prepametnih tekstova, da bude tu i nekih di-džej opcija, nešto malo modernije, s tim da ostaje taj bazni etno, da se oseti da je to nešto sa Balkana, mada se kod mene provlači i harmonski sklop koji podseća na Španiju - priča poznati pevač na čijem će novom albumu učestvovati i stari, provereni saradnici. Budući da su mu u poslednje vreme albumi izlazili na svake tri-četiri godine, postavlja se pitanje da li je to prevelika pauza za publiku.

- Neka normalna pauza između albuma je dve godine, ali uz ovakvu veliku koncertnu delatnost širom sveta to nije baš izvodljivo.

Tokom četiri decenije duge i bogate karijere održao je bezbroj koncerata, a u njegovom sećanju su najdraži onaj na „Marakani” iz 1978. i nezavršeni koncert na „Koševu” u Sarajevu.



Koncerti karijere


- Mislim da je ta prva „Marakana” bila kulminacija tog „Putujećeg zemljotresa” iz 1978. Bio je to jedan koncert koji je u tom masovnom pogledu zaokružio jedan period festivalskog i mog početka rada na albumima sa jednom velikom pločom koja je do danas prodata u skoro milion primeraka („Ako priđeš bliže”), koncertna turneja sa grupom „Mama Koko”, Dadom Topićem, Lokicom Stefanović i njenim balerinama. Koncert u Sarajevu koji je prekinut kišom takođe je bio veoma emotivno nabijen jer sam Sarajlija i ostala mi je želja da pevam na stadionu „Koševo”. Kasnije je bilo divnih koncerata i velikih i malih, ali ta dva su mi ostala kao nešto za pamćenje - priznaje Čola jedan od retkih pevača koji može da se pohvali publikom od 7 do 77.

- Uvek sam imao generacijski različitu publiku zahvaljujući mojoj vrsti muzike, ponašanju i izgledu jednog narodnog pevača, u smislu čoveka iz naroda. Moja muzika je doživljavala metamorfoze u raznim pravcima kroz dodir i sa etnom, rokenrolom, ali to je sve balkanska popularna muzika koja u sebi ima uticaja zapadnih trendova. Emotivne balade se možda dopadaju starijima, tvrđe etno-numere se sviđaju onima koji vole taj narodnjački melos, dijaspora je malo više narodnjački nastrojena" Završio sam fakultet i mogao sam možda da radim nešto pametnije, da zarađujem više, ali sam ispoštovao taj božji dar i put koji mi je dat. A onda kad vidim te različite generacije koje muzika uveseljava, to što radim dobije svoje opravdanje - zaključuje Čola, a što se tiče beogradskog koncerta, publika će morati da sačeka izlazak novog albuma.

Plesanje

Tokom turneje „Putujući zemljotres” koja je protresla celu bivšu Jugoslaviju 1978. sa Zdravkom je nastupala i baletska grupa Lokice Stefanović. Tada je snimljen i dokumentarac u kome je zabeležen trenutak kada Čola sa balerinama vežba koreografiju, a Lokica u šali kaže da je „operisan od plesa”.

- Ja nisam nikad učio da plešem, plešem kao običan građanin i to je ples za neku amatersku priču, a Lokica je vrhunski profesionalac.

„Bežanje” od publike

Žene su ga oduvek volele, a na njegovim koncertima vladala je ista euforija, cika, vriska i padanje u nesvest kao na koncertima „Bitlsa”. Na pitanje da li mu je to što je trenirao atletiku pomoglo da povremeno utekne pred hordom obožavateljki, Čola odgovara: „Naravno da jeste. (smeh) Uvek je posle koncerta bila ta euforična atmosfera, mnogo više nego danas iz razloga što su ranije ljudi čekali da im se potpišete na ulaznice, a danas samo dođu na slikanje i to brže ide. Brza noga je na letnjim turnejama značila jer je to bilo u baštama, terasama, teško je bilo otići neopažen, onda smo tražili neke sporedne izlaze... Nikada nisam bežao od svoje publike, naprotiv, ali nekad je nemoguće svima izaći u susret.”

Sevdalinke

- Šta slušam? Ako je neka ravničarska kafana, to je onda neka tamburaška muzika koju više preferiram od truba, volim stare sevdalinke, starogradske... Odrastao sam na sevdalinkama, kasnije je došao Elvis Prisli, gitara i rokenrol.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Koncert u pariskoj Olimpiji

Izvor: Kurir, 30.Apr.2009

Najveća balkanska zvezda Zdravko Čolić 2. maja nastupiće u u jednoj od najprestižnijih svetskih dvorana, Olimpiji u francuskoj prestonici. Naime, kako tvrde njegovi bliski saradnici, na ovom spektakularnom nastupu pratiće ga četrdeset članova orkestra, prateći vokali i balerine.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.