Britanska književna nagrada “Orindž” za Beograđanku

Izvor: TvojPortal.com, 09.Jun.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska književna nagrada “Orindž” za Beograđanku

09.06.2011  Izvor: www.bizlife.rs
London - Beograđanka Tea Obreht dobitnica je ovogodišnje britanske “Orindž" nagrade za svoj prvi roman ''Tigrova žena“ (The Tiger's Wife) o nedavnim sukobima na Balkanu.


Obrehtova je sa svojih 25 godina najmlađa autorka koja je dobila ovu nagradu, koja se već 16 godina dodeljuje ženama-autorima iz celog sveta.
I pored popularnosti u SAD gde živi od svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << 12 godine, u Britaniji Obrehtova je nepoznata i davali su joj male šanse da dobije “Orindž” nagradu.
Favorit je bila Ema Donahju za roman ''Soba“. U užem izboru bili su i Aminata Forna za ''Uspomene ljubavi“, Ema Henderson za ''Grejs Vilijams govori glasno“, Nikol Kraus za ''Veliku kuću“ i Ketlin Vinter za ''Anabel“.
"Tigrova žena" je izvanredna knjiga i Tea Obreht je zaista uzbudljivi novi talenat“, rekla je predsedavajuća žirija Betani Hjuz.
"Njena moć opservacije i njeno razumevanje sveta su izvanredni. Serijom magičnih priča uspela je da oživi tragediju hroničnog konflikta na Balkanu“, dodala je ona.
"Ova knjiga nas podseća kako lako možemo da potonemo u varvarstvo ali i o snazi i dubini ljudske ljubavi“.
Porodica Obrehtove napustila je Beograd po izbijanju sukoba početkom 1990-ih i boravila je na Kipru i u Egiptu pre nego što su se naselili u SAD.
"Tigrova žena" prati mladu lekarku koja pokušava da istraži misterioznu smrt svog dete u udaljenom selu.
Kritika je puna hvale za mešavinu savremenog realizma i seoskih legendi, a kritičar lista ''Vašington post“ je rekao da temu smrti tretira ''osvežavajuće ne-američki“.
Nagrada "Orindž" podelila je kritičarske krugove u Londonu gde je jedni smatraju za seksističku dok drugi veruju da je ženama potrebna književna nagrada.
Dobitnica Bukerove nagrade A.S. Bajat jedna je od istaknutih kritičarki nagrade, dok je autorka romana o ''Hariju Poteru'' Dž.K. Roling zagovornik nagrade.
Obrehtova je dobila ček na 30.000 funti (50.000 dolara) i bronzanu statuu poznatu kao "Besi“.
*izvor: www.tanjug.rs

knjigaBeograđanka Tea Obrehtroman ''Tigrova žena“ (The Tiger's Wife)dobitnicabritanska “Orindž

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograđanka književna zvezda u Americi

Izvor: Mondo, 09.Jun.2011

Srpsko-američka književnica Tea Obreht, dobila je "Oranž" nagradu za literaturu za svoj debitantski roman "Tigrova žena".

Nastavak na Mondo...

Jumko prodaje deo kompanije

Izvor: TvojPortal.com, 09.Jun.2011

09.06.2011  izvor: www.juznevesti.com. Vranje - Osnovni sud u Vranju odbio je zahtev “Jumka” za odlaganje isplate zaostalih zarada bivših i sadašnjih radika koji su tužili ovu kompaniju.. . . Zbog ovoga je račun Jumka u blokadi i prema najavama zvaičnika ova kopanija će biti prinuđena...

Nastavak na TvojPortal.com...

Laguna dovodi Teu Obreht

Izvor: SEEcult.org, 09.Jun.2011

Beogradska izdavačka kuća “Laguna” objaviće debitantski roman “Tigrova žena” (The Tiger’s Wife) američke književnice Tee Obreht, rođene u Beogradu, za koji je dobila prestižnu britansku književnu nagradu Orindž. “Laguna” je još u aprilu kupila ekskluzivna prava da tu knjigu objavi...

Nastavak na SEEcult.org...

Prestižno priznanje književnici rođenoj u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 01:20

Tea Obreht, spisateljica srpsko-američkog porekla, najmlađa je dobitnica nagrade Orindž (koja se u Britaniji dodeljuje ženama autorima) za debi roman „Tigrova žena”, koji je u Americi i Engleskoj već neko vreme bestseler. ..„L.A. Times” je među prvima stavio ovaj roman na svoju...

Nastavak na Blic...

Festival filmske fantastike u Zagrebu

Izvor: TvojPortal.com, 10.Jun.2011

09.06.2011  Izvor: www.bizlife.rs. Zagreb - U Zagrebu će se od 2. do 9. jula održati manifestacija posvećena filmskoj fantastici i srodnim žanrovima "Fantastic Zagreb film festival", prvi te vrste u Hrvatskoj.. . . Na nekoliko gradskih lokacija biće prikazani filmovi naučne fantastike, strave...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.