Prestižno priznanje književnici rođenoj u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestižno priznanje književnici rođenoj u Beogradu

Tea Obreht, spisateljica srpsko-američkog porekla, najmlađa je dobitnica nagrade Orindž (koja se u Britaniji dodeljuje ženama autorima) za debi roman „Tigrova žena”, koji je u Americi i Engleskoj već neko vreme bestseler.

„L.A. Times” je među prvima stavio ovaj roman na svoju listu bestselera i od tada se na račun mlade književnice samo nižu nagrade i pohvale. Na svečanoj ceremoniji, koja je u Londonu održana pre nekoliko dana, Tei je uručen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ček na 30.000 funti, kao i Besi, mala bronzana statua, a Betani Hjuz, koja je predsedavala žirijem za dodelu nagrade izjavila je: „Knjiga 'Tigrova žena’ je izuzetna i Tea Obreht je istinski uzbudljiv mladi talenat. Njena moć zapažanja i njeno razumevanje ovog sveta je fascinantno.

Time što je uspela da vešto ispriča seriju magičnih priča, uspela je da tragične događaje na Balkanu unese u naše dnevne sobe s gorko-slatkom živopisnošću”.

Kako je sama autorka, inače rođena u Beogradu, nedavno najavila, izdavačke kuće iz Srbije i Hrvatske već su otkupile prava na prevod ovog romana, te ga uskoro možemo očekivati i u domaćim knjižarama, a Obrehtovu posebno raduje činjenica da će njena baka moći da pročita njen prvenac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.