Tadić: Političari nisu promenili način komunikacije zbog Vikiliksa

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Političari nisu promenili način komunikacije zbog "Vikiliksa"

ASTANA - Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u Kazahstanu, na marginama samita OEBS, imao susrete sa nizom svetskih državnika, izjavio je da se ništa nije promenilo u komunikaciji među politčarima nakon objavljivanja tajnih diplomatskih dokumenata na sajtu Vikiliks.

"Apsolutno se ništa nije promenilo u načinu komunikacije, jer od kad je sveta postoji i diplomatija i biće je i u budućnosti. Od kad je sveta i veka bilo je i ružnih reči u politici, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << diplomatskog jezika koji nije previše izražajan", rekao je Tadić za Tanjug.

Tadić je istakao da je u ovom trenutku teško proceniti kakve bi posledice po odnose među državama moglo da ostavi objavljivanje tajnih dokumenata.

Prema njegovim rečima, politika će uvek postojati u međuljudskim odnosima jer je "neophodna da bi se regulisali interesni odnosi među ljudima, narodima i socijalnim grupama".

"U politici ima i ovoga i onoga, kao i u ljudskom životu, i ne treba previše dramatizovati stvari, već ih rešavati. Ne očekujem da će biti nekih velikih turbulencija u međusobnom saobraćanju među političarima, a videćemo da li će biti nekih promena u odnosima među državama", zaključio je predsednik Srbije.

"OEBS da zadrži neutralan stav o Kosovu"

Tadić je takođe rekao i da je samit OEBS u Kazahstanu pokazao neophodnost postojanja ove međunarodne organizacije jer se ona bavi bezbednosnim aspektima savremenog sveta, ekonomijom i zaštitom manjinskih prava.

"Nema dileme da OEBS pokazuje svoju neophodnost, jer je ovo jedino mesto gde se dominantno raspravlja o bezbednosnim aspektima savremenog sveta. Pitanja rata i mira, rešavanja problema nastalih klimatskim promenama i velikih kataklizmi, kao i pristupa pijaćoj vodi su pitanja koja pogađaju svaku zajednicu i zato je neophodan sastanak kao što je ovaj", rekao je Tadić za Tanjug.

Tadić je istakao da Srbija "očekuje od OEBS da zadrži svoj neutralan položaj kada je u pitanju Kosovo i Metohija".

Tadić je rekao i da je imao niz susreta sa svetskim državnicima i da je to bila prilika da se otvore i sva pitanja kroz koja Srbija izlazi pred OEBS.

"Razgovarali smo o pitanju Kosova, zaštite manjinskih prava i ja sam kroz razgovore sa predstavnicima ove organizacije dobio uveravanja o visokom zadovoljstvu onim što je Srbija postigla u prethodnom periodu", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je danas imao odvojene susrete sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS Knutom Volebekom i predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS Petrosom Eftimiuom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.