Izvor: BalkanRock.com, 23.Nov.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Whitesnake u Beogradu: „It’s good to be back!“

David Coverdala (Whitesnake); foro: Branislav Milošević

Nakon nešto više od dve godine od njihovog prethodnog koncerta u Beogradu, Whitesnake su se vratili tamo gde su uvek dobrodošli. Ovoga puta koncert se održao u Hali Pionir kao deo „Purple Tour“, turneje koja prati „The Purple Album“ kojim David Coverdale odaje počast svom prethodnom bendu, Deep Purple.

The Dead Daisies

Nastup predgrupe The Dead Daisies bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << zakazan za 20h, a počeo je sa oko pola sata zakašnjenja. Supergrupa sastavljena od bivših članova bendova The Cult, Guns N’ Roses i INXS, unela je toliko energije u halu da je publika na neko vreme zaboravila da je tu zbog Whitesnakea i da su oni samo uvod u pravi šou. Nastup su počeli sa pesmom „Midnight Moses“, i nastavili sa pesmama poput „Lock ‘n’ load“, „Angel in Your Eyes“ i „Mexico“, a publika se najviše obradovala njihovoj izvedbi pesme „Hush“. John Corabi se osvrnuo na nedavne događaje u Parizu, pa je pozvao beogradsku publiku da pažljivo saslušaju tekst pesme „With You and I“ („…So quick to pull the trigger, communication is denied, sitting on a powder keg, with candles in our hands, killing in the name of god; don’t believe that was his plan…”). Najviše pažnje privukao je energični bubnjar Brian Tichy, koji je napravio pravi šou bacajući palice u toku svake pesme i nastavljajući da svira kao da se ništa nije desilo.

Whitesnake

U 21 i 35 na scenu napokon izlaze članovi Whitesnakea uz zapaljivu melodiju Deep Purpleovog klasika „Burn“. Publika ih je dočekala aplauzima i vriscima i istog momenta je nastala fantastična veza između bine, partera i tribina u hali. Coverdale je pozdravio prisutne sa rečima: „Zdravo Beograde! Dobro je vratiti se!“ Nastup se nastavlja pesmama „Bad Boys“, „Love Ain’t No Stranger“, „The Gypsy“ i „Give Me All Your Love“. Coverdale je podsetio publiku da je prvi put iskusio gostoprimljivost Beograda davne 1975. godine kada većina prisutnih još nije bila ni rođena. Istina, u publici je bilo dosta mladih ljudi, pa čak i dece, ali nije manjkalo ni onih koji su možda te davne 1975. prisustvovali koncertu benda Deep Purple u Beogradu.

Svirka se nastavlja u sporom ritmu sa pesmama „You Keep on Moving“ i „Ain’t No Love in the Heart of the City“ koju je Coverdale najavio rečima „Ova pesma pripada vama. Zato hajde da je otpevamo zajedno“. Slede još dve obrade sa „The Purple Album“, „Mistreated“ i „You Fool No One“. Nakon toga Coverdale odlazi da se odmori, a publiku prepušta veštim rukama bubnjara Tommyja Aldridgea. Čini se da je sinoć bilo veče bubnjara, jer je i Aldridge podjednako zadivio publiku kao i Brian Tichy, svirajući golim rukama.

Posebno oduševljenje kod publike izazvala je pesma „Soldier of Fortune“ koju su svi prisutni pevali u glas. „Is This Love“ je stigla na gotovo podjednako odobravanje. Ono što je usledilo, ipak, podiglo je celu halu na noge. Prava himna Whitesnakea i jedna od voljenijih numera dugokosih rokera „Fool for Your Loving“ izazvala je lavinu aplauza i vrisaka. Posle nje sledi jednako obožavana „Here I Go Again“, nakon čega se bend povlači sa scene. Međutim svi znaju da nije gotovo dok ne čuju „Still of the Night“. Publika u glas poziva hard rok legende da se vrate na binu i pruže im još jedno prženje. Kada je počela ta očekivana pesma, činilo se kao da se sva energija koja se čuvala u rezervama, oslobodila.

Nakon skoro dva sata kvalitetne svirke David Coverdale se zahvalio publici na hrabrosti da dođu na koncert (aludirajući na nedavni teroristički napad na koncertu Eagles of Death Metal u Parizu) i poručio im: „Budite bezbedni, budite srećni i ne dozvolite da vas iko drži u strahu“.

Whitesnake su još jednom pokazali da nisu prestari za rokenrol. Istina je da se Coverdale u toku koncerta dva puta povlačio sa bine da se presvuče i odmori, ali svaki put se vraćao sa malo više energije. Ovdašnja publika je znala to da ceni i niko nije napustio Halu Pionir nezadovoljan.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Pogledaj vesti o: Whitesnake u Areni

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.