Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruska vojska napreduje ka Soledaru; Ukrajina: Moskva priprema napad na rodni grad Zelenskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2022, 06:57

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruska vojska napreduje ka Soledaru; Ukrajina: Moskva priprema napad na rodni grad Zelenskog

Ruske trupe su se približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost.

Sto šezdeset drugi dan rata u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je u vazdušnim udarima uništeno pet ukrajinskih dronova kao i skladište stranog oružja na zapadu zemlje.

Sa druge strane, južna vojna komanda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukrajinske vojske saopštila je da je Rusija počela da priprema snage za napad na rodni grad predsednika Volodimira Zelenskog, Krivi Rog.

Brod "Razoni" nakon pregleda u Istanbulu nastavio plovidbu ka Libanu.

Nastavljene borbe u Donjeckoj oblasti. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da su ruski PVO sistemi oborili pet ukrajinskih bespilotnih letelica u Donjecku dok su presreli blastičke rakete kod Harkova.

Pored vazdušnog udara na, kako navodi, skladište oružja koje je stiglo iz Poljske na zapadu zemlje, kod Lavova, u Donjecku je ubijeno 50 ukrajinskih vojnika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da će na zahtev Moskve i Kijeva, svetska organizacija pokrenuti misiju za utvrđivanje činjenica o napadu u Donjeckoj oblasti u kojem su ubijeni ukrajinski zarobljenici u zatvoru koji drže proruske snage.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je kao "odvratan" istup nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji je rekao da "Rusija želi da okonča rat pregovorima".

Zelenski je ranije istakao da rat ubija ukrajinsku ekonomiju, opisujući njeno stanje kao "komatozno". Dodaje da je potreban izvoz od najmanje deset miliona tona žitarica kao hitna pomoć u smanjenju budžetskog deficita.

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je Rusiju da je kriva za probleme s isporukom turbine za gasovod "Severni tok 1", koji je u središtu evropske gasne krize.

Turbina koju "Gasprom" navodi kao razlog za smanjeni protok gasa spremna je i nema prepreka na nemačkoj strani da bude isporučena, rekao je Šolc novinarima.

Na osnovu martovskog dekreta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, mirovne snaga te zemlje započinju povlačenje iz misije Kfora, potvrđeno je Rojtersu u NATO-u.

07.53 - Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.