Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavlja se bitka za Donbas, u Kremenčuku 13 žrtava, desetine ranjenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 06:41

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavlja se bitka za Donbas, u Kremenčuku 13 žrtava, desetine ranjenih

Sto dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini. U raketnom napadu pogođena stambena četvrt u Kijevu, oštećen most preko Dnjepra u gradu Čerkasi u centralnom delu Ukrajine. SAD, Kanada, Japan i Velika Britanija zabranile uvoz ruskog zlata, članice G7 i EU zajedno sa Briselom smatraju da prvo treba uspostaviti zaštitni mehanizam.

Pripadnici proruskih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Luganskoj oblasti tvrde da su evakuisali još oko 250 civila iz kompleksa hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba poginula, a petoro je povređeno kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva.

Vlasti u centralnoukrajinskom gradu Čerkasi kažu da je raketnom napadu poginula je jedna osoba a da je oštećen i most koji povezuje zapadne regione sa istočnim zonama borbenih dejstava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koristilo visokoprecizno oružje kako bi pogodilo centre za obuku ukrajinske vojske u Černigovu, Žitomoru i Lavovu.

Naftne platforme ruske kompanije "Černomornjeftgaz" u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata, izjavio je portparol službe za vanredne situacije Krima.

Kako je navedeno, niko nije povređen.

Ruski predsednik Vladimir Putin sledeće nedelje posetiće dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, Tadžikistan i Turkmenistan izvestila je ruska državna televizija, što je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je počeo rat na Ukrajini.

Iako su Britanija, SAD, Japan i Kanada odlučile da zabrane uvoz tek iskopanog ili prerađenog ruskog zlata, čelnici EU i lideri evropskih država članica G7 i Unije, smatraju da treba ostati oprezan i osmisliti zaštitni mehanizam pre uvođenja sankcija.

"Treba da vidimo da li je moguće ciljati zlato na način koji bi pogodio rusku ekonomiju, a istovremeno da ne nanesemo štetu nama samima", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare.

22.41 - Lunin:Broj žrtava u Kremenčuku porastao na 13, povređenih 50

Broj poginulih u današnjem napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku porastao je na 13, dok je 50 osoba povređeno, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin.

20.43 - Lideri G7 poručili da nastavljaju podršku Ukrajini

Grupa sedam najbogatijih demokratija i pet zemalja u razvoju koje su pozvane kao posmatrači na samit G7 pozdravile su u današnjem zajedničkom saopštenju hrabre branioce demokratije koji se bore protiv ugnjetavanja.

20.17 - Evropska komesarka za energetiku: Moguć ozbiljan prekid u isporuci gasa iz Rusije

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je vrlo verovatan ozbiljan prekid u isporuci gasa Evropskoj uniji iz Rusije.

19.41 - Šolc: Nema povratka na stanje pre ruskog napada

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

18.21 - Bajden podigao carine za rusku robu na 35 odsto

Američki predsednik Džozef Bajden podigao je danas carinske stope za rusku robu na 35 odsto u okviru suspenzije statusa trgovinski najpovlašćenije nacije koji je imala Rusija, saopšteno je iz Bele kuće.

17.52 - Kremenčuk: U ruskom raketnom napadu stradale dve osobe

Raketa koju su ispalile ruske snage pogodila je danas tržni centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini i usmrtila najmanje dve osobe, a ranila 20, saopštili su visoki ukrajinski zvaničnici.

17.19 - Peskov: Neosnovane tvrdnje da Rusija ne servisira spoljni dug

Rusija je danas odbacila tvrdnje Zapada da prvi put posle više od jednog veka nije izmirila obaveze po osnovu spoljnog duga, poručivši investitorima da se obrate zapadnim finansijskim agentima za isplatu gotovinskih sredstava koja su im poslata, ali koja imaocima obveznica nisu dostavljena.

17.00 - Zelenski: Rusi pogodili šoping-centar u Kremenčuku, ima žrtava

Raketa koju su ispalile ruske snage pogodila je danas šoping centar u gradu Kremenčuk u centralnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, istakavši da je nemoguće zamisliti broj žrtava.

15.17 - Fon der Lajen: Ne bojkotovati samit G20 zbog učešća Putina

Predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da ne podržava ideju o bojkotu samita G20 ukoliko na njemu bude učestvovao i ruski lider Vladimir Putin.

13.05 - Evropska unija šalje Ukrajini opremu za zaštitu od nuklearne pretnje

Evropska unija šalje Ukrajini opremu specijalizovanu za rizike po javno zdravlje, kao što su hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Komisiji kažu da ova pomoć obuhvata 300.000 specijalizovanih zaštitnih odela, 5.600 litara dekontaminanata i 850 komada opreme za operacije dekontaminacije, a do isporuke dolazi nakon specifičnog zahteva ukrajinske vlade.

12.24 - SAD uvode nove restriktivne mere protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.

12.32 - Ukrajinski izvoz žita u junu pao 44 odsto u odnosu na godinu pre

Ukrajinski izvoz žita je pao od. 1. do 22. juna za oko 44 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, na 1,11 miliona tona, pokazali su današnji podaci Ministarstva poljoprivrede.

10.31 - Ukrajinske vlasti pozvale civile da se hitno evakuišu iz Lisicanska

Regionalne vlasti pozvale su danas civile da se hitno evakuišu iz grada Lisičanska na istoku Ukrajine, koji napadaju ruske snage.

09.11 - Austrija do sada zamrzla 1,5 milijardi evra ruskih oligarha

U Austriji je do sada zamrznuto 1,5 milijardi evra imovine ruskih oligarha koji potpadaju pod sankcije EU, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

08.47 - Ukrajina: Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije.

07.47 - Pomoć Velike Britanije Ukrajini u popravci železnice

Vlada Velike Britanije doprineće Ukrajini sa 10 miliona funti (12,3 miliona dolara) za popravku njene železničke infrastrukture, kako bi se obezbedio izvoz žitarica iz zemlje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa DŽonsona.

07.40 - Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve.

07.34 - Zelenski: Ukrajini potrebna moćna savremena protivraketna odbrana

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.