Ukrajinska kriza iz dana u dan: Eksplozija na Krimskom mostu, tri osobe poginule

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2022, 08:58

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Eksplozija na Krimskom mostu, tri osobe poginule

Dvesta dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. Nakon jutrošnje eksplozije na Krimskom mostu, koji povezuje poluostrvo sa Rusijom, u kojoj su poginule tri osobe, a deo te strateški važne saobraćajnice urušen. Ruske vlasti krive Ukrajinu. Iako je taj incident izazvao radost zvaničnika u Kijevu i građana, za sada niko direktno nije preuzeo odgovornost. Požar na mostu u međuvremenu je ugašen, a ruski predsednik Putin izdao je uputstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za formiranje Vladine komisije, koja treba da proceni štetu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage oslobodile 2.434 kvadratna kilometra i 96 naselja na istoku zemlje. Rusija će razmotriti sopstvenu istragu o curenju na gasovodu "Severni tok". Lideri EU saglasili se u Pragu da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. Granatiranje industrijske zone ispred Zaporoške nuklearne elektrane oštetilo dalekovod koji je snabdevao električnom energijom Reaktorski blok šest, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Lideri Evropske unije danas su se u Pragu saglasili da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali nisu približili stavove o donošenju odluke o tome da li i kako ograničiti cene gasa, izvestio je Rojters.

Granatiranje industrijske zone ispred Zaporoške nuklearne elektrane oštetilo je dalekovod koji je snabdevao električnom energijom Reaktorski blok šest, zbog čeja je bilo neophodno da blok privremeno koristi dizel generatore, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Na sajtu IAEA-e navodi se da je su agenciju o tome obavestili više ukrajinsko operativno osoblje elektrane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će Rusija učestvovati na samitu G20 na Baliju, ali da format njenog učešća ostaje neodređen.

Rusija će razmotriti sopstvenu istragu o curenju na gasovodu "Severni tok", budući da Danska ne želi da Rusija bude uključena u istragu, izjavio je ruski ambasador u Kopenhagenu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres i njegov tim rade na proširenju dogovora kojim se dozvoljava ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, što bi moglo da istekne krajem novembra, rekao je portparol UN.

Ministar spoljnih poslova Irana, Hosein Amirabdolahijan je u telefonskom razgovoru sa finskim kolegom Pekom Havistom poručio da Iran nije i neće snabdevati Rusiju oružjem za borbena dejstva u Ukrajini.

09.45 - Krim: Kamion koji je eksplodirao zapalio cisterne na mostu

Na Krimskom mostu eksplodirao je jutros kamion, zbog čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na vozu koji je u tom trenutku tuda prolazio, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet, prenosi TAS S.

08.25 - Rogov: NE Zaporožje na agregatima zbog Ukrajinskog granatiranja

Zaporoška nuklearna elektrana je zbog ukrajinskog granatiranja automatski prešla na rad dizel agregata, izjavio je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.