Ukradena oprema s broda građenog za Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena oprema s broda građenog za Rusiju

Računarska oprema je ukradena s ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva broda tipa "mistral" koje je Rusija naručila u Francuskoj, ali je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora.

S tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena su dva kompjuterska hard-diska, matična ploča i grafička kartica, kao i kompjuterski program za upravljanje komunikacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << među serverima, koji je razvila francuska grupa za elektroniku i odbranu Tales.

Ipak, svi ti elementi ne sadrže tajne ili poverljive informacije, kaže pravosudni izvor, a istraga je pokrenuta. Talesov softver je razvijen posebno za isporuku Rusiji, a može da radi samo na tom brodu, s kojeg je ukraden.

Krađa je okrivena u utorak, 25. novembra, ali se mogla dogoditi i nedelju dana ranije, rekao je upućen izvor.

"Sevastopolj", identičan s drugim brodom "Vladivostok" koji se u Francuskoj gradi za Rusiju, stigao je u Sen-Nazer u nedelju.

Nazvan po velikoj luci ukraijnskog polustrva Krima koje je Rusija anektirala marta ove godine, "Sevastopolj" je trebalo da bude isporučen oktobra 2015.

Francuska je u utorak "do daljnjeg" odložila primopredaju prvog broda zbog pogoršanje krize u Ukrajini. "Vladivostok" je trebalo da bude isporučen Rusiji sredinom novembra, kao deo ugovora od 1,2 milijarde evra potpisanog juna 2011. godine između Rusije i brodogradilišta DCNS.

"Mistrali" su svestrana vrsta brodova koji mogu nositi helikoptere i tenkove, učestvovati u desantima, a mogu biti i ploveće baze kopnenih snaga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ukradena oprema sa "mistrala" za Ruse

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2014

Računarska oprema je ukradena s ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva broda tipa "mistral" koje je Rusije naručila od Francuske. Ipak, isporuka je odložena zbog ukrajinske krize, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora...Ruski mornari došli po brod, ali im Francuzi ne daju.. ..Sa broda...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.