Ko je ukrao opremu s Mistrala?

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je ukrao opremu s Mistrala?

Računarska oprema je ukradena s ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva broda tipa "mistral" koje je Rusije naručila u Francuskoj.

Ipak, isporuka je odložena zbog ukrajinske krize, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora.

S tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena su dva kompjuterska hard-diska, matična ploča i grafička kartica, kao i kompjuterski program za upravljanje komunikacijama među serverima, koji je razvila francuska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupa za elektroniku i odbranu Tales.

Ipak, svi ti elementi ne sadrže tajne ili poverljive informacije, kaže pravosudni izvor, a istraga je pokrenuta. Talesov softver je razvijen posebno za isporuku Rusiji, a može da radi samo na tom brodu, s kojeg je ukraden.

Krađa je otkrivena u utorak, 25. novembra, ali se mogla dogoditi i nedelju dana ranije, rekao je upućen izvor.

"Sevastopolj", identičan s drugim brodom "Vladivostok" koji se u Francuskoj gradi za Rusiju, stigao je u Sen-Nazer u nedelju.

Nazvan po velikoj luci ukraijnskog poluostrva Krima, koje je Rusija anektirala u martu ove godine, "Sevastopolj" je trebalo da bude isporučen u oktobru 2015.

Francuska je u utorak "do daljeg" odložila primopredaju prvog broda zbog pogoršanje krize u Ukrajini. "Vladivostok" je trebalo da bude isporučen Rusiji sredinom novembra, kao deo ugovora vrednog 1,2 milijarde evra, potpisanog u junu 2011. godine između Rusije i brodogradilišta DCNS.

"Mistrali" su svestrana vrsta brodova koji mogu nositi helikoptere i tenkove, učestvovati u desantima, a mogu biti i ploveće baze kopnenih snaga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukradena elektronika sa bojnog broda "mistral" građenog za Rusiju u Francuskoj

Izvor: Blic, 28.Nov.2014

Važne momponente računarske opreme ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva nosača helikoptera i tenkova tipa "mistral" koje je Rusija naručila u Francuskoj ali je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, ukradena je, čime je praktično osposobljena navigacija plovila, saznala je agencija AFP...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.