Čović: Prvo ZSO pa onda razgovor o bolnom kompromisu; Janjić: ZSO ne može da se dovodi u vezu sa priznanjem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2020, 11:00

Čović: Prvo ZSO pa onda razgovor o "bolnom kompromisu"; Janjić: ZSO ne može da se dovodi u vezu sa priznanjem

Prvo bi trebalo da se sprovede obaveza o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji a onda da se vidi šta je taj "bolni kompromis" na kome insistiraju evropski posredinice, ocenio je danas politički analitičar Nebojša Čović.

On je na TV Prva rekao da je izaslanik EU za dijalog Beograd i Prištine Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lajčak jednu od zamki postavio igrom reči suštinski tražeći da prvo Srbija prizna nezavisnost Kosova, a onda da dobije Zajednicu srpskih opština.

"To nije dogovor, to nije sporazum, to nije ono što je potpisano u Briselu i za šta oni garantuju", rekao je Čović.

Dodao je da niko od evropskih zvaničnika koji nije odgovarao za ono što je potpisano a nije sprovedeno.

"Lajčak ima jednu priču za Beograd koju vole da čuju beogradske uši, a za Prištinu ima prištinsku priču", rekao je Čović.

Janjić: ZSO ne može da se dovodi u vezu sa priznanjem

Formiranje Zajednice srpskih opština je već dogovorena obaveza i ne može se dovoditi u vezu sa međusobnim priznanjem, rekao je analitičar Dušan Janjić povodom ocena da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pod "bolnim kompromisom" mislio na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, a Beograd zauzvrat da prizna tzv. Kosovo.

Janjić, takođe, smatra da je Lajčak odabrao potpuno neprimeren momenat da govori o međusobnom priznanju.

Dijalog se vodi o normalizaciji odnosa, podseća Janjić.

"Da bi se govorilo o priznanju, treba da se ostvari puna normalizacija odnosa, a to nije samo Zajednica srpskih opština. To je i pitanje nestalih lica, imovine, uvođenja normi o zaštiti kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve...", rekao je Janjić za Tanjug.

Janjić kaže da ne vidi vezu između međusobnog priznanja i ZSO koja je, podsetio je, već dogovorena obaveza.

"Pitanje za Lajčaka je šta je Evropska unija uradila i da li on može da uradi više da se ta obaveza izvrši", rekao je Janjić i dodao da je to pitanje provere Lajčakovog kredibiliteta i kosovskih vlasti, a ne pitanje Srbije.

Naveo je da bi Lajčakova formulacija o "bolnom kompromisu" imala smisla kada bi javnost imala informacije o tome šta se pregovara u Briselu.

"Pošto tih informacija nema, a on je sam taj koji je pristao da se o tome ne govori i na jedan vrlo opasan princip da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, o čemu govori (Avdulah) Hoti, to je zatvorilo mogućnost albanskoj strani da kaže 'mi tražimo priznanje da bi bilo šta primenili'", rekao je Janjić i dodao da sa tog stanovišta, ovakve spekulacije imaju utemeljenje.

Janjić navodi da rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o dijalogu i svi dokumenti EU, koju predstavlja Lajčak, govore o punoj normalizaciji koja je statusno neutralna i ističe da bi međusobno priznanje moglo da usledi u periodu kada se izvrši puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Ocenjuje da je potpuno neprimeren momenat koji je Lajčak izabrao da o tome govori jer je pre toga mogao da nauči lekciju iz Vašingtona kako je Amerika, iako se zalaže za međusobno priznanje, to pitanje uspela da skloni sa strane i da Beograd i Prištinu dovede u poziciju da nešto dogovore, a to nešto, ističe Janjić, nije malo.

Kako je dodao, ono što su Beograd i Priština dogovorili u Vašingtonu mnogo je veće nego što su zajedno postigli Mogerini i Lajčak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.