Protest radnika KPD Lipljan

Izvor: B92, 01.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika KPD Lipljan

Beograd -- Suspendovani radnici srpske nacionalnosti Kazneno-popravnog doma Lipljan blokirali su zgradu Koordinacionog centra u Gračanici.

Blokada je usledila jer im zvanični Beograd, tačnije Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, nije uplatilo novac koji im je obećan ukoliko napuste kosovske institucije. To je za B92 potvrdio i jedan od organizatora protesta Boban Petrović.

Međutim, ministar pravde Dušan Petrović, na čijem platnom spisku bi upravo trebalo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nađu radnici Kazneno-popravnog doma Lipljan, kaže da on još uvek traga za adekvatnim rešenjem koje bi te radnike stavilo pod ingerenciju Ministarstva pravde Srbije.

Ministar Samardžić je odmah po proglašenju nezavisnosti Kosova preporučio radnicima srpske nacionalnosti da napuste kosovske institucije.

Tada im je Samardžić obećao da će - ako to urade - od države Srbije dobiti mesečna primanja u iznosu od 16.000 dinara.

Međutim, to obećanje je, u međuvremenu, promenjeno.

"Na prvom sastanku, pre 15 dana, gospodin Samardžić je rekao da ćemo da primimo minimalac u vrednosti od 16.000 dinara i, normalno, za one ljude koji nemaju nikakva primanja, oni će imati i zdravstveno osiguranje. Što se nas tiče lično, koji primamo primanja države Srbije, nema ništa za nas, tako je on to obećao. Posle tih 15 dana, pojavio se ponovo, ali sa sasvim drugom pričom. Znači, priča je da ćemo primiti samo jednokratnu pomoć u iznosu od 11.000 dinara i ništa više nije obećano", kaže radnik Kazneno-popravnog doma Lipljan Boban Petrović.

Da je nastao problem u ispunjenju obećanja, svestan je i ministar Samardžić, koji, međutim, tvrdi da je stvar usporena na nivou Vlade i ministarstava, iako je o tome donet zaključak Vlade.

Petrović: Postoji zaključak Vlade

Ministar pravde Dušan Petrović kaže da ne zna za obećanja ministra Samardžića, ali i da postoji zaključak Vlade koji omogućava da radnici sa Kosova budu uklopljeni u sistem države Srbije.

"Ostavljeno je svakom ministarstvu da u skladu sa zakonima Republike Srbije, organizuje da ovaj proces bude sproveden. Mogu da vam kažem da ja u Ministarstvu pravde još uvek pokušavam da pronađem adekvatan način kako bi ljudi koji su bili zaposleni u pravosudnim institucijama UNMIK-a, a koji su rekli da bi prešli u pravosudne institucije Republike Srbije, da tu njihovu želju i uslišim. Ja mislim da je to pravično i da je to dobro, ali svaka pravična i dobra odluka mora da bude utemeljena na zakonu", kazao je ministar Petrović.

Dok obećanje ne bude realizovano, u Gračanici će biti blokirana zgrada Koordinacionog centra.

Arsić: Tražimo sastanak sa premijerom

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić kaže za B92 da postoji i još jedan zahtev.

"Radnici zahtevaju da imaju sastanak kod premijera. Kao, navodno, premijer nije upoznat, inače, da je upoznat sa njihovim stanjem, rezultat bi bio mnogo drugačiji. Ja se nadam, pošto sam poslao dopis Ministarstvu za KiM o svim dešavanjima u Kosovskom okrugu, nadam se da će Ministarstvo u najbržem roku rešiti pozitivno njihove zahteve", rekao je Arsić.

Radnici srpske nacionalnosti koji su napustili kosovske institucije, za svoje zahteve o isplatama iz Beograda pozivaju se na odluku Vlade Srbije od 21. februara, kada je usvojena Informacija o aktivnostima za jačanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Međutim, na sajtu Vlade, ta informacija nije detaljnije objašnjena.

Podsetimo, u kosovskim institucijama do 17. februara radilo je 2. 300 radnika srpske nacionalnosti.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.