SRS očekuje oslobađajuću presudu

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS očekuje oslobađajuću presudu

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj sutra će obrazložiti sudskom veću Haškog tribunala zašto smatra da tužilaštvo nije uspelo da dokaže njegovu krivicu, najavljeno je iz SRS-a. Šef Šešeljevog pravnog tima Zoran Krasić kaže da SRS očekuje oslobađajuću presudu za Šešelja.

Šef pravnog tima za odbranu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Zoran Krasić očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će pretresno veće Haškog tribunala, posle sutrašnjeg zasedanja na kome će Šešelj obrazlagati zašto smatra da nije dokazana nijedna tačka optužnice, kroz nekoliko nedelja doneti oslobađajuću presudu lideru radikala.

"Pretresno veće će tada usmeno saopštiti da li je Šešelj slobodan i oslobođen svih tačaka optužnice ili će biti nastavljen postupak odbrane", rekao je Krasić na konferenciji za novinare.

Krasić je izrazio optimizam u pogledu odluke Pretresnog veća i rekao da se optužbe zasnivaju na falsifikatima i je veliki broj svedoka demantovalo tužilaštvo.

Šešelj će sutra sudskom veću obrazložiti svoju argumentaciju zbog čega smatra da tužilaštvo ni za osam godina nije uspelo da dokaže nijednu tačku optužnice.

Potom će 8. marta tužilaštvo izneti svoju argumentaciju zašto smatra da je uspelo da dokaže Šešeljevu krivicu, objasnio je Krasić. Potom će Šešelj imati još 30 minuta da iznese repliku.

Pravilo "98 bis" predviđa da je ceo predmet u rukama sudija, rekao je Krasić i dodao da Šešelj ne snosi nikakvu krivicu za događaje u bivšoj SFRJ.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine. On je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, zaštićen od javnosti.

Lider radikala je 24. jula 2009. godine osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine.

Šešelj je 4. februara 2010. godine drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka. Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.