Radikali objavili proglas Šešelja

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali objavili proglas Šešelja

Beograd -- Srpska radikalna stranka predstavila proglas lidera partije Vojislava Šešelja u kome je upozorio da se "Srbija bliži prekretnici za spas države".

Srbija mora da odluči da li će nastaviti putem koji vodi ka uništenju države i naroda ili će se okrenuti nacionalnim interesima i tradicionalnim prijateljima, poručuje on.

"Srbija se guši pod teretom nepravde i poniženja i grca prepuštena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brutalnom sakaćenju i komadanju", naveo je Šešelj, kome se sudi u Haškom tribunalu.

Šešelj u proglasu, koji je na konferenciji za novinare predstavio član predsedničkog kolegijuma SRS Boris Aleksić, iznosi tvrdnju da je prozapadna politika vlasti uništila zemlju teritorijalno i dovela do ekonomskog i socijalnog kraha i da je, ako ne napusti tu politiku, pitanje šta će od nje ostati, zbog čega je SRS protiv ulaska u EU i NATO-a.

"SRS je jedina u Srbiji spremna da uspravi zemlju", rekao je on i dodao da su zato SAD i zapad dali nalog Hagu da se ne vrati, dok se ne završe bar još jedni parlamentarni izbori.

On je naveo da su vrata SRS otvorena "za sve koji su shvatili da su krenuli pogrešnim putem tajkunske Nikolićeve i Vučićeve stranke" i da odricanje od Kosmeta, Vojvodine, Raške oblasti, legitimnih nacionalnih interesa vodi ka uništenju.

Šešelj je ukazao na "očajnu ekonomsku situaciju", da je vladajuća većina prigrabila sebi neograničenu moć preko tajkuna i na najave inostranih predstavnika da bi Srbija u EU mogla da uđe tek između 2027. i 2032. kada EU verovatno neće ni postojati.

On je ukazao i na "otete" poslaničke mandate SRS, istovetnost politika SNS i DS, spremnost SNS da izruči Ratka Mladića Hagu i dogovare tih stranaka o formiranju vlade posle izbora.

SRS smatra da opstanak omogućuje jedino saradnja sa Rusijom i Kinom i zalaže se za ukidanje trgovinskih monopola, ekstraoporezivanje zapadnih banaka, smanjivanje poreza i doprinosa na zarade, zaštitu poljoprivrede, članstvo Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti i status posmatrača u Šangajskoj organizaciji, rekao je Šešelj, navodeći da uskoro u Srbiju dolazi predsednik Vlade Rusije Vladimir Putin.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., a 21. januara 2009. dodatno je optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je indetitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

On je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010, a 4. februara 2010. je drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003., a suđenje mu je počelo novembra 2007.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.