Nastavljeno suđenje Šešelju

Izvor: RTS, 16.Feb.2010, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Šešelju

Zaštićeni svedok na suđenju Vojislavu Šešelju, pred Haškim tribunalom, izjavio da nije bilo nijednog čoveka koji je rekao ljudima iz Hrtkovaca da se moraju iseliti iz tog mesta. Svedok je dodao da nije bilo direktnih već indirektnih pretnji.

Pred Haškim tribunalom, danas je zaštićeni svedok na suđenju lideru radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojislavu Šešelju izjavio da "nije bilo direktne pretnje" za iseljavanje stanovnika iz sela Hrtkovci, ali je dodao, da je bilo "indirektnih pretnji" i da je čuo da se njegovo ime nalazi na spisku koji je kružio mestom.

Svedok, čiji je lice tokom svedočenja bilo zatamljeno, a glas izmenjen, rekao je, govoreći o periodu 1992. godine, da "nije bilo nijednog čoveka koji je rekao" ljudima iz Hrtkovaca da se moraju iseliti iz tog mesta.

"Nije bilo direktne pretnje da se moramo iseliti. Nije bilo nijednog čoveka koji nam je to rekao, ali je bilo indirektnih pretnji, a čuo sam i da je moje ime na spisku", kazao je svedok.

Svedok se, kako je tokom suđenja rekao sudija, 1992. godine iselio iz Hrtkovaca, u kome su mu preci živeli duže od tri veka.

Sudija je pročitao svedokovu izjavu iz istrage, u kojoj je on rekao da je "smatrao ozbiljnim Šešeljeve reči, s obzirom da je znao šta se dogodilo u Vukovaru", zapitavši ga šta je time želeo da kaže.

"Čuli smo za događaje na Ovčari o masovnom streljanju zarobljenih ljudi i za likvidacije u Bijeljni, pa sam, možda, mogao smatrati da su to ozbiljna upozorenja koja se ne mogu ignorisati i da ih treba shvatiti dosta ozbiljno, ali nisam mislio da nama preti neka likvidacija", dodao je zaštićeni svedok.

Govoreći o tadašnjoj političkoj situaciji, svedok je rekao da se Šešeljeve izjave nisu razlikovale od izjava ostalih političara, sem što su ih oni iznosili na "umiveniji način".

Šešelju se pred sudom u Hagu sudi za proterivanje i zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, od 1991. do 1993, između ostalog i za proterivanje hrvatskih civila iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nije bilo direktne pretnje za iseljenje iz Hrtkovaca

Izvor: S media, 16.Feb.2010

Zaštićeni svedok na sudjenju lideru radikala Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, izjavio da "nije bilo direktne pretnje" za iseljavanje stanovnika iz sela Hrtkovci, ali je dodao, da je bilo "indirektnih pretnji" i da je čuo da se njegovo ime nalazi na spisku koji je kružio mestom. ..Svedok,...

Nastavak na S media...

Šešelj poručio Hrtkovčanima da idu

Izvor: NaDlanu.com, 16.Feb.2010

HAG, 16. februara 2010. (Beta) - Suđenje Vojslavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastavljeno je u utorak iskazom zaštićenog svedoka VS-067 koji je izjavio da je u maju 1992. godine od drugih čuo da je Šešelj na mitingu u Hrtkovcima poručio Hrvatima da idu iz Srbije. VS-067 je rekao da je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.