Zelenski spreman na razgovor s Putinom uz posrednike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2022, 08:40

Zelenski spreman na razgovor s Putinom uz posrednike

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je za razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uz međunarodne posrednike, izjavio je zamenik šefa kabineta Zelenskog Igor Žovkva.

Kako je preneo Sputnjik, Zelenski je spreman da direktno razgovara s ruskim predsednikom Putinom uz međunarodne posrednike, ali Kijev ne namerava da pravi kompromise, izjavio je Žovkva.

Donesite rešenja zasnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na stvarnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas u obraćanju ukrajinske partnere širom sveta da donesu rešenja zasnovana na stvarnosti, a ne na apstraktnim mišljenjima.

On je rekao da se lideri okupljaju da razgovaraju o ratu i članstvu Ukrajine u NATO i istakao da zna koji od tih lidera podržavaju Ukrajinu, preneo je Bi-Bi-Si.

Govoreći o ratu, on je rekao da ukrajinski muškarci i žene brane svoju državu 15. dan i odbijaju napade u ključnim oblastima.

Zelenski je potvrdio da su tri osobe, uključujući jedno dete, poginule u bombaškom napadu na porodilište u Mariupolju i kazao da je lažna tvrdnja Rusije da u bolnici nije bilo pacijenata.

Rusi su napravili, kako je naveo predsednik Ukrajine, humanitarnu katastrofu i dodao da mu je srce slomljeno od onoga što su okupatori uradili ukrajinskim gradovima i državi.

On je kazao da Rusija želi da ponizi ukrajinski narod i da ga natera da klekne i uzme hleb i vodu iz njihovih ruku.

"Nismo postali robovi i nikada nećemo - jer ovo je naš duh i ovo je naša sudbina", naglasio je Zelenski.

Gledajući unapred, on je naveo da će posle rata sve biti obnovljeno po najvišim standardima, a da vlada već planira obnovu.

"Od ruske invazije neće ostati ni traga", dodao je on.

Zelenski je izjavio da će ruski propagandisti snositi odgovornost za saučesništvo u ratnim zločinima, preneo je Si-EN-En.

"Ruski građani će vas mrzeti što ste ih dugo godina dosledno lagali. Kada osete posledice vaših laži, osetiće u svojim novčanicima, sve manjim mogućnostima, sa pokradenom budućnošću ruske dece", rekao je on.

"Rat nikada nije izolovan. Uvek šteti žrtvi, ali i agresoru. Samo agresor to shvati kasnije. Ali uvek razume i uvek pati", kazao je Zelenski.

Zelenski potpisao zakon o konfiskaciji ruske imovine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o konfiskaciji imovine Rusije i ruskih građana u Ukrajini, saopštio je danas ukrajinski parlament.

Kako se navodi u saopštenju, zakonom, koji je usvojila Vrhovna Rada Ukrajine, definiše se pravni osnov za oduzimanje prava na imovinu, na osnovu društvene potrebe, prenosi TAS S.

Kako se dodaje, motiv za konfiskaciju mogu biti i vojni interesi.

Ukrajinska vojska tvrdi da je poginuo ruski komandant

Ukrajinska vojska je porazila puk ruskih trupa, kojom je poginuo njihov komandant, pukovnika A. Zaharova, u Brovarima, koji se nalazi severoistočno od Kijeva, tvrdi se danas saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane.

"Komandant okupatorskog puka, pukovnik Zaharov je likvidiran. Tokom bitke u Brovarskom okrugu Kijevske oblasti stradala je bataljonska taktička grupa (BTGr) 6. tenkovskog puka (Čebarkul) 90. tenkovske divizije Centralne komande i pretrpela je značajne gubitke u ljudstvu i tehnici", objavilo je ukrajinsko ministarstvo na Tviteru, prenosi Si-En-En.

Kako se navodi, Si-En-En je locirao i verifikovao video koji je objavilo Ministarstvo odbrane, a na kojem se vidi ruska vojna kolona koja je napadnuta i povlači se.

Ukrajinske oružane snage podelile su video snimke posledica, a na kojima se vidi više uništenih vozila.

Zelenski: U bombardovanju bolnice u Mariupolju tri žrtve

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su u bombardovanju bolnice u Mariupolju poginule tri osobe, uključujući jedno dete.

On je rekao da su laž ruske tvrdnje da nije bilo pacijenata u bolnici u Mariupolju, preneo je Rojters.

"Kao i uvek, lažu samouvereno", rekao je predsednik Ukrajine u televizijskom obraćanju.

Zelenski je istakao da je juče evakuisano više od 60.000 ljudi.

Zelenski: Direktnim dijalogom sa Putinom može se rešiti sukob

Zelenski je ocenio da se trenutni sukob u Ukrajini može rešiti samo kroz direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Stvar nije u tome šta ja mogu da pružim. Moj cilj u bilo kakvim pregovorima je da okončam rat sa Rusijom", rekao je Zelenski u intervjuu za nemački "Bild", odgovarajući na pitanje da li je spreman da prizna nezavisnost Donbasa i Krima.

"Spreman sam da preduzmem određene korake za okončanje rata. Kompromisi se mogu praviti, ali oni ne smeju značiti izdaju moje zemlje", poručio je ukrajinski predsednik i dodao da bi i druga strana trebalo da bude spremna na kompromise.

Zelenski je ocenio da je to jedini izlaz iz trenutne situacije.

"O detaljima još ne možemo da pričamo. Još uvek nismo imali direktan kontakt između dvojice predsednika. Tek nakon direktnih razgovora dva predsednika možemo okončati ovaj rat," istakao je on.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šreder u Moskvi traži pristup Putinu, Berlin "pere ruke"?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2022

Nemačka vlada nije pristala ni na jedan sastanak bivšeg kancelara Gerharda Šredera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavila su danas dva vladina izvora koja su upoznata sa tom temom...Portal "Politiko" izvestio je ranije danas da bivši nemački kancelar Šreder boravi u Moskvi, gde planira...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.