Izvor: RuskaRec.ru, 19.Jul.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WP: Američki bloger sumnja u majstorstvo džudiste Putina i upućuje mu izazov

Majstorstvo Vladimira Putina u borilačkim veštinama već je postalo legenda. Zahvaljujući laskavim reportažama ruskih medija Putin je stekao autoritet eksperta u džudou, a borilačke veštine predsednika postale su čak i metafora za njegov stil vladanja, piše The Washington Post.
64-godišnji ruski predsednik zaista ima crni pojas u karateu. Čak i površna pretraga na Guglu daje mnoštvo fotografija na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << on u belom kimonu baca protivnika na tatami. On je koautor više knjiga o džudou i pojavljuje se u videu za obuku. Međutim da li je zaista predsednik Rusije toliko vešt borac? Bendžamin Vits, urednik bloga Lawfare posvećenog pitanjima nacionalne bezbednosti, u to nikako nije uveren.
Vits je strastveni poklonik borilačkih veština i smatra Putina „prevarantom“. Štaviše ruskom predsedniku uputio je izazov ponudivši mu nadmetanje na bilo kom mestu na kom Putin ne bude mogao da ga uhapsi. The Washington Post tvrdi da je Vits izazvao Putina na duel još u jesen 2015. godine, kada je blog bio relativno slabo poznat. Vremenom je Lawfare koji je pratio istragu navodnog ruskog mešanja u predsedničke izbore i objavljivao neprijatne komentare o administraciji Donalda Trampa, postao vrlo poznat.
Na talasu popularnosti Vits se ponovo obratio Putinu putem tvitera. „Pa dobro, momci. Vreme je za bavljenje tekvondom. Treba biti spreman za trenutak kada se Kremlj najzad bude javio", napisao je 47-godišnji bloger koji ima crni pojas u tekvondu i aikidu. Po njegovom mišljenju veliki broj video snimaka sa džudistom Putinom je čista laž, jer su mu se protivnici očigledno predavali.
„Bar na onim video snimcima, koje sam ja video, Putina niko ne napada. Nisam video dokaze da njegovi protivnici uopšte pokušavaju da pobede", napisao je Vits na blogu. Na svom Fejsbuk profilu formulisao je misao: „Putin je prevarant u borilačkim veštinama. On se takmiči samo sa onima, nad kojima ima vlast, i svi oni mu se predaju“.
Iskustvo Putina u borilačkim veštinama dobro je dokumentovano, između otalog u zapadnim medijima. Na primer britanski list The Independent čak ga je jednom prilikom uporedio sa Čakom Norisom. Sam ruski predsednik odavno potencira da su džudo i druge borilačke veštine odlični za samodisciplinu. Međutim, da li je on zaista toliko vešt borac kako ga predstavljaju mediji, drugo je pitanje, zasad je samo Vits uspeo da dovde u sumnju njegove veštine, tvrdi list, i konstatuje da njegov predlog za nadmetanje nije šala.
„Putin će se ili boriti sa osrednje obučenim (ne sa ekspertom u borilačkim veštinama) kancelarijskim službenikom srednjih godina u situaciju u kojoj ja mogu da pobedim bez straha da zbog toga budem kažnjen, ili ga u suprotnom očekuje sveopšta osuda u svetu kao slabića i prevaranta. Istinski jak lider ne treba da organizuje lažno prikazivanje uz pomoć svojih lakeja", ubeđen je Bendžamin Vits, prenosi portal televizije RT na ruskom.
 
 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.