Vučić i Putin postavili kockice u mozaik u Hramu Svetog Save (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Putin postavili kockice u mozaik u Hramu Svetog Save (FOTO)

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin i srpski patrijarh Irinej su obišli Hram Svetog Save i simbolično postavili kockice u mozaik sa likom Isusa Hrista i potpisali se na fresku sa njegovim likom.

Patrijarh Irinej je nakon tog simboličkog gesta rekao predsedniku Rusije da je to još jedan dokaz prijateljstva dva naroda i zamolio ga za dalju podršku i pomoć.

- Voljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smo da pomognemo - uzvratio je Putin.

Oni su prvo obišli kriptu u Hramu, gde su, u pratnji starešine Hrama, vladike Stefana, upalili sveće. Zatim su obišli i druge delove Hrama kako bi se upoznali šta je sve urađeno u njemu od 2011. godine.

O toku radova predsednike Vučića i Putina informisali su patrijarh Irinej i ruski akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin, koji rukovodi radovima na mozaiku i ukrašavanju Hrama.

On je njima predstavio upravo završeni mozaik Bogorodice, visine preko osam metara, koji će biti postavljen ispred kompozicije "Hrista Spasitelja", koji se nalazi u kupoli i visok je 12 metara.

Samo njegovo lice je dimenzija četiri metra, a raspon ruku je 17,35 metara, rekao je Muhin i dodao da se činilo da je kupola neverovatno složena i neizvodljiva, ali da je završena.

- Sada kada smo je završili, već smo pristupili glavnom delu oltara Hrama. Kupola je već završena i odvijaju se radovi na ostalim delovima - kazao je Muhin i predstavio ceo projekat, odnosno kako će izgledati istočni deo Hrama.

- Važno je da se ima u vidu da je Hram veličanstven. Koristimo kao ukras zlato i posebnu plavu boju - objasnio je Muhin.

Do sada je uz pomoć ruske kompanije „Gaspromnjeft“ finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena je pod Muhinovim rukovodstvom.

- Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana finansirala je prvu etapu, ’Gaspromnjeft‘ je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da finansira ostatak mozaika - rekao je za Tanjug vladika Stefan.

U Hramu su bili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, ministri Vlade Srbije, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi ruske delegacije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

KAMEN U MOZAIK BRATSKIH VEZA: Simboličan gest Vučića i Putina u Hramu Svetog Save (FOTO / VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 17.Jan.2019

Zvona sa kupola svetosavskog hrama, tačno u 19 časova, označila su dolazak visokog gosta. Predsednici i patrijarh kompletirali oreol na ikoni Isusa Hrista PREDSEDNICI Vladimir Putin i Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej simbolično su u četvrtak uveče, u Hramu Svetog Save,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.