Vučić Putinu: Provociraju nas, ali... (FOTO)

Izvor: Mondo, 02.Okt.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Putinu: Provociraju nas, ali... (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom ruske države Vladimirom Putinom u Kremlju u Moskvi. Kaže, upoznao je Putina do najsitnijih detalja sa situacijom na KiM.

Predsednik Srbije istakao je danas, u razgovoru sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, da smo, bez obzira na napore Srbije da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Metohije i naglasio da je naša zemlja suočena sa svakodnevnim provokacijama.

Vučić je izjavio da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Rusije Vladimira Putina i Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka sa Putinom, rekao da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Moskvi naišao na razumevanje, iskren i prijateljski stav ruskog predsednika Vladimira Putina, "s kojim je razgovarao o svemu", prema srpskom narodu i Srbiji.

KOSOVO TEMA BROJ JEDAN

Prema njegovim rečima, politika je bila dominantna tema, a posebno situacija na Kosovu, o čemu su razgovarali oko 50 minuta od ukupno dva sata.

Upitan da li je Putina upoznao sa "planom o razgraničenju", Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

Izvor: Tanjug

"Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KIM", rekao je Vučić.

REGION, NATO...

Dodao je i da je situacija u regionu bila važan tema, kao i dalje unapređivanje ekonomske, vojne saradnje i u oblasti turizma.

On je kazao da je Putinu ponovio svoj stav prema članstvu u NATO.

"Mi imamo pristojne odnose sa svim savezima, ali Srbija nema nikave aspiracije i težnje da bude deo NATO, ona želi da sačuva svoju samostalnost, zato i opremamo našu vojsku da možemo da se izborimo sa opasnostima", rekao je Vučić.

Naveo je i da se razgovaralo o gasu i pravljenju gasnih stanica, kako bi tečni gas dolazio do najudaljenijih delova zemlje.

Razgovarano je i o svim važnim regionalnim temama, Republici Srpskoj, BiH, referendumu u Makedoniji.

Od Vučića knjiga

Dvojica predsednika su se prilikom susreta srdačno i uz osmehe rukovali.Vučić je Putinu danas dao i poklon - knjigu "Moja predivna Srbija", ruskih autora.

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država suočava sa brojnim provokacijama, svakodnevno.

"Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM",  istakao je on.

Vučić je naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom balkanu sa takvim opredeljenjem.

"Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i u buduće jacamo naše ekonomske odnose", rekao je on.

Nakon susreta sa Putinom, Vučić je novinarima rekao da je bilo reči o kompletnoj situaciji u regionu, te da ne postoji važna regionalna tema koje se nisu dotakli.

"Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je i da od Rusije očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za "nezavisno, slobodno i samostalno" odlučivanje zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.

Vučić je zahvalio Putinu na svemu što radi u korist Srbije i pozvao ga da poseti Beograd u najskorije vreme, dodajući da bi to bila velika čast za našu zemlju i narod.

Predsednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

"A sećam se vaše poslednje posete 8.i 9.maja. Nedavno smo obeležili i 180-tu godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pri tom je taj rast neprekidan - prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine preko 13 odsto" , objasnio je Putin.

On je rekao da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara.

"Siguran sam da ćemo imati o čemu da razgovarmao što se tiče situacije u regionu", kazao je on.

Susret predsednika Vučića i Putina počeo je u Kremlju tačno u 13 sati i on je sada odvija iza zatvorenih vrata.

Ovo je njihov drugi susret u ovoj godini.

Inače, sve ruske televizijske stanice objavile su vest o dolasku predsednika Srbije Vučića i da će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Najznačajniji razgovor do sada

Uz to,ukazuju na tenzije na zapadnom Balkanu i u tom kontekstu na značaj posete predsednika Srbije Moskvi.

Vučićeva poseta u centru pažnje ruskih medija

Izveštaje ilustruju detaljima nedavne Vučićeve posete Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Razumevanje i prijateljski stav Putina

Izvor: RTS, 02.Okt.2018

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Rusije Vladimira Putina i Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije. Najavio je da Putin dolazi u Srbiju, a da će datum njegovog dolaska biti poznat za dve do tri nedelje. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.