Vučić: Ne bežim od razjašnjenja s Putinom, savest mi je čista

Izvor: RTS, 23.Nov.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne bežim od razjašnjenja s Putinom, savest mi je čista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da ne vidi nijedan razlog da sastanak da ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 4. decembra u Sočiju, ne prođe u dobroj veri, te dodao da, ako je potrebno da se nešto razjasni – ne beži od toga.
Aleksandar Vučić je u Novom Sadu, gde je učestvovao na četvrtom Regionalnom forumu mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera, rekao da mu je savest čista.

"Ako je potrebno da bilo šta razjašnjavamo – ne bežim od toga. Savest mi je čista kao suza", rekao je odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od susreta sa Putinom i hoće li biti razjašnjene priče o špijunaži.
Predsednik je rekao da su u toku pripreme za posetu Putinu, da se sprema velika i ozbiljna delegacija iz Srbije, jer je veoma važan susret sa ruskim predsednikom, koga, kaže, smatra iskrenim prijateljem Srbije.
Ističe da je on predsednik Srbije i da je njegov posao da štiti i čuva interese Srbije, što će uvek raditi.
"Rusija može da bude ponosna na prijateljstvo Srbije prema Rusiji, a želim da verujem, i Rusije prema Srbiji", rekao je Vučić.
Podseća da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i ni u jednom forumu nije glasala protiv interesa Ruske Federacije, a ne računajući Kinu, jedina koja održava stalne vežbe sa ruskom armijom.
"U svakom pogledu smo veoma bliski", dodao je predsednik.
Vučić pokazao dokument u vezi sa izvozom oružja
Govoreći o optužbama opozicije o izvozu oružja u Ukrajinu, Vučić je demantovao navode i pokazao dokumenta koja svedoče da je u tom navodnom slučaju oružje zapravo prodato firmi "Natan" iz Poljske, da je sve urađeno po zakonu.
Predsednik tvrdi da je deo opozicije izneo optužbe na osnovu osmine dokumenta i da se u ostatku vidi da je u pregovorima u Krušiku učestovavao Ukrajinac, ali u ime poljskog krajnjeg korisnika.
Vučić je rekao i da je "u tom poslu učestvovala upravo kompanija u kojoj radi bivša direktorka 'Krušika', majka lažnog uzbunjivača Obradovića".
Istakao je da ta dokumenta pokazuju da je BIA izvestila vrh države, a Srbija rusku službu o mogućnosti da oružje neće završiti u Poljskoj.
Dodaje da je obaveza Aleksandra Obradovića da sve dokaze, koje navodno ima o nelegalnoj trgovini oružjem iz "Krušika", što pre preda tužilaštvu.
Na konstataciju novinara da Aleksandar Obradović tvrdi da nije izneo sve što zna i da ima još dokaza, kao i na pitanje kada će se sa njim sresti budući da ga je pozvao, Vučić je rekao da se radi o osobi koja nije uzbunjivač i uputio ga da preda tužilaštvu sve dokaze.
"To je po zakonu. To je njegova obaveza, a ne njegova želja ili volja jer bi mogao neko da ga pita, a što kriješ te materijale, a što kriješ te dokaze, nego ponudi to tužiocu. Nemoj da učestvuješ u prikrivanju krivičnog dela, jer je i to krivično delo i ko boga te molim izađi što pre s tim", rekao je predsednik Vučić.
Odluka o doktoratu Malog duboko politička
Povodom odluke Beogradskog univerziteta o doktoratu Siniše Malog, predsednik je rekao da političke odluke odlično razume i da protiv njih nema ništa, ali da mu na pada na pamet da "se klanja politikantskim odlukama".
Dodaje da je odavno savetovao Siniši Malom da poništi doktorat koji mu osporavaju iz političkih motiva, i da napiše novi.
"Žao mi je Siniše, vidim da ga je to mnogo pogodilo. Ja sam mu davno savetovao da to pocepa i da pred svima polaže ponovo, da napiše novi rad, da pozove sve ljude, da vide i čuju... 'ne ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio'. Evo ti sad", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Obradović lažni uzbunjivač, neka dostavi dokumenta tužilaštvu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Nov.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu u Novom Sadu da je Aleksandar Obradović koji je javno izneo podatke o poslovima fabrike "Krušik", "lažni uzbunjivač" jer podatke nije izneo nadležnim organima i pozvao ga da ih dostavi tužilaštvu. "Ja ga molim da što pre, samo dajte tužilaštvu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.