Vladimir Vladimirovič je izazvan na dvoboj?

Izvor: B92, 20.Nov.2023, 16:20

Vladimir Vladimirovič je izazvan na "dvoboj"?

Bivši ruski komandant Igor Girkin najavio da će izazvati Vladimira Putina na predestojećim predsedničkim izborima.

On je ranije, aktuelnog ruskog predsednika nazvao "previše mlakim".

Girkin je postao istaknut u ruskoj vojsci tokom aneksije Krima 2014, a kasnije je služio kao komandant separatističkih snaga u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini.

Reč je o, kako piše Njuzvik, opornom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskom nacionalisti, koji je dugo bio pristalica invazije na Ukrajinu. Međutim, kako se sukob odlagao, postao je glasan kritičar načina na koji dejstvuku ruske snage u Ukrajini, pišući povremeno o lošim resursima vojske i opadanju morala.

Girkin je na kraju, zbog tih upotnih kritika na račun ruskog političkog i vojnog establišmenta uhapšen u julu, u njegovoj rezidenciji u Moskvi. Nakon pojavljivanja pred sudom, određen mu je istražni zatvor i optužen je za podsticanje na ekstremizam.

Iako je i dalje u pritvoru, Girkin je u subotu najavio svoju nameru da se kandiduje za predsednika 2024. godine, navodi se u saopštenju koje je preneto u njegovo ime.

U saopštenju, koje je u snimku na Telegram kanalu pročitao čovek koji tvrdi da je kopredsedavajući grupe pod nazivom "Ruski pokret za Strelkova" (Girkin je poznat i pod pseudonimom Igor Ivanovič Strelkov), pozivaju se Girkinove pristalice da osnuju štab za njegovu kampanju i počnu da prikupljaju potpise koji podržavaju njegovu kandidaturu.

Girkin je uhapšen nakon što ga je, kako je pisanom "prijavio" neko iz plaćeničke grupe Vagner, koja je u junu pokrenula kratku oružanu pobunu protiv ruske vlade nakon što je njen vođa Jevgenij Prigožin optužio rusku vojsku za granatiranje njegovih vojnika.

Pre toga, Girkin je na svom popularnom Telegram nalogu opširno pisao o Prigožinovoj eskalirajućoj retorici protiv ruske vojske i vlade, optužujući vođu plaćenika da je objavio otvoreni rat Kremlju.

Predsednički izbori u Rusiji održavaju se svakih šest godina. Putin je 2018. ponovo izabran, tvrdeći da je dobio preko 77 odsto glasova.

Ti izbori su kritikovani, a Putinovi politički protivnici su često bili u zatvoru pod lažnim optužbama. Takođe, rasprostranjene su bile optužbe za izbornu prevaru. U izjavi za Rojters o Girkinovoj najavi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinova podrška "bez presedana" i da bi ponovo pobedio na izborima sa ogromnom razlikom ako bi odlučio da se kandiduje 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.