Vladimir Putin u Latinskoj Americi: BRIKS i ne samo

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2014, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin u Latinskoj Americi: BRIKS i ne samo

10.07.2014. -

Latinska Amerika je ”rastući partner” Rusije. Moskva ima solidne pozicije na latinoameričkom tržištu, izjavio je direktor Instituta za Latinsku Ameriku RAN Vladimir Davidov. Konferencija za štampu u MIA Rosija sevodnja bila je posvećena predstojećoj poseti predsednika Rusije zemljama regiona i učešću Vladimira Putina u samitu BRIKS.

Simbol sve većeg uticaja zemalja sa ekonomijama u razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << — tako nazivaju učesnici organizacije Razvojnu banku BRIKS. Sporazum o formiranju nove međunarodne ustanove sa kapitalom od 100 milijardi dolara lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike će potpisati na samitu koji će biti odražan 14-16. jula u brazilskoj prestonici.

Cilj posete ruskog predsednika ne ograničava se samo samitom BRIKS. Pre Brazila Vladimir Putin će posetiti Kubu i Argentinu. Zajedničkih interesa Rusija i države Latinske Amerike imaju mnogo, oni će, naravno, naći svoj odraz u potpisanim sporazumima, istakao je direktor Instituta za Latinsku Ameriku RAN Vladimir Davidov.

- Mislim da imamo solidne pozicije na latinomaeričkim tržištima u nizu zemalja i grana. Pored tradicionalne robe, kao što je produkcija hemijske industrije, imamo solidne pozicije na tržištu metalurške produkcije. Imamo takođe velike perspektive u izvozu inžinjerskih usluga, izvozu tehnologija.

Jedan od primera uspešnog rada na latinoameričkim tržištima, po rečima eksperta, vezan je za rusku helikoptersku tehniku. Rusija izvozi helikoptere u 7 zemalja Latinske Amerike, među njima su Brazil, Argentina, Peru, Meksiko. Uskoro će za izvoz u Meksiko otići srednjemagistralni avion Suhoj Superdžet.

Bez obzira na to što je obim trgovine između Rusije i zemalja Latinske Amerike prilično velik, predstoji da se još mnogo uradi, smatra Davidov. Poslednjih godina se ne beleži obziljan rast obima spoljne trgovine, koji ostaje na nivou od 16-17 milijardi dolara. Ali BRIKS nije zamro u svom rastu. Između ostalog, Argentina je izrazila želju da se pridruži organizaciji. Istina, realno stupanje ne može da se desi skoro, smatra Davidov.

- U okviru BRIKS Argentina ima dobre odnose sa svim zemljama. Ali ova organiazcija je izgrađena na osnovu konsenzusa, zato treba sprovesti konsultacije. JAR je izjavila želju da se pridruži 2010, a primili su je dve godine kasnije. Tako da pridruživanje Argentine nije brza odluka — ali verovatnoća je značajna.

Između ostalog, o ugledu koji stiče BRIKS svedoči i reakcija Vašingtona. Čim je počelo da se govori o mogućnosti učešća Argentine u samitu organizacije — za sada samo s pravom gosta — američki sud je doneo odluku koja kažnjava Argentinu zbog njenog spoljnog duga. Vrhovni sud SAD je obavezao Buenos-Ajeres da isplati skoro milijardu i po dolara vlasnicima hartija od vrednosti koji nisu pristali na uslove predložene restrukturizacije državnih obligacija zemlje. Između ostalog, sa sličnim situacijam u skorijoj budućnosti pomoći će da se izađe na kraj Razvojna banka BRIKS.

Prva država u latinoameričkoj turneji Vladimira Putina biće Kuba. Predsednik će stići na Ostrvo Slobode 11. jula na poziv predsednika Državnog saveta Raula Kastra. Planiran je i sastanak Putina sa liderom kubanske revolucije Fidelom Kastrom. 12. jula ruski predsednik će posetiti Buenos-Ajres.

A od 13. do 16. jula Putin će boraviti u Brazilu. Pored učešća u samitu BRIKS predsednik Rusije će se sastati sa brazilskim liderom Dilmom Rusef i prestavnicima poslovnih krugova. N akraju će Vladimir Putin posetiti cremoniju zatvaranja svetskog prvenstva u fudbalu. Rusija će primiti štafetu svetskog fudbalskog Kupa — upravo ona će biti domaćin takmičenja 2018. godine.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.