Vladimir Putin na „letu nade“

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin na „letu nade“

07.09.2012. -

Na putu ka Vladivostoku, na samit APES, Vladimir Putin je svratio u ornitološku stanicu na poluostrvu Jamal, na sveru Zapadnog Sibira. Tu se vode radovi na obnavljanju populacije izumiruće vrste sibirskih ždralova. Ove velike bele ptice sa crnim perjem na krajevima krila su se našle na ivici istrebljenja, i u Rusiji je na snazi specijalni program koji ima za cilj povećanje njihove populacije u prirodi.

Na obalama sibirske reke Obi nalazi se postojbina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ovih ptica, ali ih sada gaje u Okskom uzgajalištu kod grada Rjazanj. Ojačale ptiće, naučnici ornitolozi odvoze na mesta njihovog budućeg boravka, kako bi im pokazali put na jug. Ako se to ne čini, odrasle ptice ne mogu da odlete na jug i umiru. Sada populacija sibirskih ždralova broji svega 20 primeraka. Prošle godine, u program „Let nade“ se uključio i sam Vladimir Putin.

-Pola godine letimo, tako da je osećaj poznat.

-Čime je lakše upravljati vojnim avionom ili deltaplanom?

-Vojnim avionom jer sam njime upravljao. Meni su prosto dali džojstik i to je bilo sve. Ovde je tehnika mnogo složenija, tj osetljivija. Ako počne da se trese, adrenalin raste.

Ptiće sibirskih ždralova uče po specijalnoj metodi, koja ne dozvoljava da se ptice naviknu na prisustvo čoveka. Svi stručnjaci su odeveni u bele kostime, koji imitiraju izgled odraslog primerka. A kako se ptići ne bi plašili motora deltaplana, uče ih da se naviknu na ovaj zvuk dok su oni još u jajetu.

Pošto su završili let, Vladimir Putin je izneo svoje utiske:

-Privikli su se, ne boje se. Obleću deltaplan. Lete blizu krila, levo, desno, gore. Odlično, lepi mladunci.

-Koje životinje ćete uzeti pod svoju zaštitu?

-Videćemo, trebalo bi da se konsultujemo sa stručnjacima. To ne bi trebalo da bude nešto zabave radi, već da ima konkretnu korist.

Kroz nekoliko dana sibirski ždralovi u pratnji ornitologa će se uputiti na jug. Na celoj maršruti je za ždralove predviđeno odmaralište na svakih 100-120 kilometara- do Belozerskog rezervata, koji se nalazi u Tjumenskoj oblasti. Na ovom mestu bi ptići sibirskih ždralova trebalo da se pomešaju sa sivim i da se svi upute dalje.

Najveći deo ždralova umire na putu na jug ili obrnuto. Pravi lov na ove ptice se vodi u Avganistanu i Pakistanu, gde se ždralovi odmaraju. Sada naučnici pokušavaju da organizuju mesto na jugu Uzbekistana gde bi ždralovi alternativno mogli da prezime. Ovde već zimuju nekolike vrste retkih ptica- organizovano i zaštićeno.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.