Vladimir Putin: Krim - poluostrvo pomirenja

Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2014, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin: Krim - poluostrvo pomirenja

15.08.2014. -

Rusija će se organizovati i osloniti se na sopstvene unutrašnje rezerve. Država nema nameru da se povlači iz međunarodne zajednice već da razvija veze. Ipak, neće dozovliti da je zanemaruju, podvlači Vladimir Putin na Jalti, na susretu sa članovima frakcija Državne dume.

Odluka o pripajanju Krima Rusiji- konačna je i ne podleže žalbi. Vladimir Putin, obraćajući se okupljenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na Jalti je podvukao da on računa na njihovo aktivno učešće u realizaciji programa za razvoj poluostrva. Predsednik je uveren da će Krim odigrati jedinstvenu ulogu pomirenja za Rusiju. Vladimir Putin je podsetio da je tokom građanskog rata sa početka 20.veka poluostrvo bilo mesto vojnih sukoba „crvenih“ i „belih“. Upravo sa Krima je u emigraciju otišlo više od 150 hiljada ruskih građana. Prema rečima šefa države, poslednjih meseci on dobija mnogo pisama od potomaka onih koji su Rusiju napustili posle građanskog rata. U ovim pismisma potomci izražavaju podršku, veru u Rusiju, nadu da će sutra biti bolje za čitavu državu, za Krim i za Sevastopolj.

Tokom susreta na krimskoj Jalti, bilo je reči o spoljnoj politici. Prema rečima predsednika, ruska politika mora biti miroljubiva. U isto vreme, svi partneri Moskve moraju da shvate da je Rusija velka suverena država. Ona raspolaže različitim sredstvima za obezebeđivanje svojih nacionalnih interesa- u tim smislu i oružanim snagama. Iako, primetio je Putin, to nije lek: Rusija nema nameru i ne sprema se, kako to čine neki ljudi „da nosi sa sobom britvu po čitavom svetu“.

Što se tiče međunarodnih sporazuma, koje je potpisala Rusija- Moskva će delovati u tom smislu isto kao što to čini SAD. To jest, u slučaju neophodnosti prosto će otkazati odgovarajući sporazum- onda kada bude smatrala to svojim interesom i neophodnim korakom za obezbeđenje nacionalnih interesa- podvukao je predsednik.

Govoreći o sankcijama, koje je Rusija uvela državama EU, Vladimir Putin ih je označio ne samo kao odgovor: prema rečima šefa države, to je još i način da se podrže domaći proizvođači. Osim toga, mere koje je donela Moskva otvaraju rusko tržište za nove partnere- koji su za razliku od SAD i EU spremni za saradnju. Putin je dodao da su nezavisno od spoljnopolitičke i spoljnoekonomske konjunkture, sada najvažniji unutrašnji poslovi. Predsednik je pojasnio da vlasti moraju da se koncentrišu na rešavanje nacionalnih problema. Glavni zadatak danas je obezbeđivanje visokog standarda života za građane Rusije. Budućnost države je u rukama Rusa, uveren je Vladimir Putin.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Alexei Nikolsky    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.