Unutar voza Kim Džong Una: Može da naruči bilo koje jelo i komanduje celom zemljom sa bilo kog mesta VIDEO

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 20:16

Unutar voza Kim Džong Una: Može da naruči bilo koje jelo i komanduje celom zemljom sa bilo kog mesta VIDEO

Otkriveni su detalji voza kojim je vođa Severne Koreje Kim Džong Un putovao do Vladivostoka gde se susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom lidera Severne Koreje, Kim je najverovatnije proveo više od 24 sati putujući oko 1.180 kilometara u kompoziciji koju je vukla spora lokomotiva.

Ona klopara brzinom od oko 50 kilometara na sat zbog teške oklopne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštite.

Poređenja radi, londonski brzi voz putuje brzinom od oko 200 kilometara na sat, dok japanski superbrzi vozovi Šikansen mogu da dostignu i 320 kilometara na čas.

Za dugo putovanje kriva je i ponekad arhaična železnička mreža Severne Koreje.

Voz je dobio ime Taejangho, što je korejska reč za "sunce", simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kima Ila Sunga.

Tradiciju putovanja na duge staze vozom započeo je osnivač zemlje Kim Il Sung - deda Kima Džonga Una - koji je vlastitim vozom putovao do Vijetnama i Istočne Evrope. Kaže se da ove luksuzne vozove čuvaju teško naoružani članovi obezbeđenja koji skeniraju rute i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama.

"Ako se vozi vozom, može da komanduje celom zemljom sa bilo kog mesta, prima sve faksove i mejlove i pristupa svim izveštajima jer su svi komunikacioni kapaciteti dostupni. Dakle, Kim Džong Un može da se oseća udobno kao u svom domu", rekao je bivši severnokorejski zvaničnik Ko Jang Hvan danas novinskoj agenciji Rojters.

An Bjung-min, južnokorejski stručnjak za transport Severne Koreje, rekao je za Rojters da oklopni vozovi koji su godinama prevozili lidere Severne Koreje imaju oko 10 do 15 vagona, od kojih su neki isključivo rezervisani za Kim Džong Una, kao npr. privatnu spavaću sobu, dok drugi vagoni prevoze ključne članove pratnje i čuvare.

Kim Džong Il, otac Kima Džonga Una, koji je Severnom Korejom vladao od 1994. sve do svoje smrti 2011. godine, navodno je putovao vozom iz nužde jer se plašio letenja avionom.

Kim Džong Il je 2001. putovao 10 dana do Moskve na sastanak sa Putinom. Ruski vojni komandant Konstantin Pulikovski, koji pratio nekadašnjeg lidera Severne Koreje na tom putovanju 2001. godine, pisao je u memoarima o raskoši Orijent ekspresa.

"Bilo je moguće naručiti bilo koje rusko, kinesko, korejsko, japansko ili francusko jelo." Čak ni Putinov privatni voz "nije mogao da se pohvali udobnošću voza Kima Džonga", rekao je on.

Severnokorejski mediji pisali su da je Kim Džong Il umro od srčanog udara dok je putovao vozom 2011. U novembru 2009, konzervativni južnokorejski dnevni list Čosun Ilbo pisao je da oklopni voz ima oko 90 vagona. Zeleni voz sa žutom trakom takođe je imao konferencijske sale, salone za audijenciju i spavaće sobe, zajedno sa ugrađenim satelitskim telefonima i televizijom za brifinge.

Kim Džong Un možda ne deli očev strah od letenja, jer je sam leteo na nekoliko putovanja privatnim mlaznim avionom ruske proizvodnje.

Ali kad se poslednji put susreo sa Putinom 2019. godine - verovatno poslednji put kad je Kim putovao u inostranstvo - takođe je stigao vozom u Vladivostok na ruskom dalekom istoku. Tada su ga zvaničnici dočekali tradicionalnim hlebom i solju.

Ovo putovanje, najverovatnije je započeo u Pjongjangu i prošao kroz stanicu Tumangang na ruskoj granici, gde će točkovi na vozu biti zamenjeni tako da odgovaraju ruskim šinama. Očekuje se da će zamena točkova trajati najmanje nekoliko sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veze između Moskve i Pjongjanga nisu uvek bile ružičaste: Usponi i padovi u odnosima Rusije i Severne Koreje

Izvor: Danas, 13.Sep.2023, 14:54

Severnokorejski vođa Kim Džong Un boravi u Rusiji, gde se sastao s predsednikom Vladimirom Putinom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.