Ukrajinski premijer: Vojska će odgovoriti na pokušaj pripajanja istoka

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski premijer: Vojska će odgovoriti na pokušaj pripajanja istoka

Ukrajina će odgovoriti vojnom akcijom, ako Rusija pokuša da pripoji istočni deo zemlje, koji je većinski rusko govorno područje, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u intervjuu za Rojters.

- Želi da zvanično upozorim Rusiju: odgovorićemo odlučno, uključujući oštre vojne mere, na svaki pokušaj ruske vojske da otima Ukrajinu, da pređe granice ili pripoji istočni ili druge regione - rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da destabilizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukrajinske predsedničke izbore u maju i priprema se za moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini

- Imamo jasne dokaze da su ruske agencije unajmile jedan broj "demonstranata" - praktično gangstera, sa zadatkom da pokrenu još jedan ciklus nasilja u južnoj i istočnoj Ukrajini - tvrdi Jacenjuk, dodajući da ti najamnici potiču iz Pridnestrovlja, proruske oblasti uz ukrajinsku granicu, koja se otcepila od Moldavije 1992.

Po Jacenjuku, Putin želi da u Ukrajini izazove provokacije, a da potom pošalje vojne snage da bi zaštitile manjinu koja govori ruski. Sam ruski predsednik, međutim, demantuje takav scenario.

U intervjuu koji je dao u avionu, na putu u Brisel, gde se održava samit EU, Jacenjuk takođe kaže da će Putin, u nameri da dodatno destabilizuje Ukrajinu, pokušati da "izazivanjem nasilnih sukoba" dovede u pitanje validnost predsedničkih izbora koji treba da budu održani 25. maja, a krajnji cilj Rusije, po njemu, jeste "da podeli Ukrajinu i eliminiše njenu nezavisnost".

Na samitu u Briselu, koji se održava danas i sutra, lideri EU će razmotriti načine da se poveća pritisak na Rusiju povodom situacije u Ukrajini i da se pomogne ukrajinskoj posrnuloj privredi.

Jacenjuk naglašava da novo ukrajinsko rukovodstvo neće tražiti članstvo u NATO i da ne veruje da bi NATO primio Ukrajinu u svoje redove ni kada bi ona to htela.

On je podsetio kako je NATO 2008. godine odbacio zahtev SAD da se Ukrajina po ubrzanom postupku uključi u NATO jer su se zapadnoevropske vlade tome usprotivile da ne bi izazvale gnev Rusije. Po Jacenjuku, delimično je i ta odluka otvorila put Rusiji da sada preuzme Krim.

Osvrnuvši se na loše stanje ukrajinske privrede, Jacenjuk je prognozirao da bi u 2014. godini ona mogla da beleži pad od tri odsto.

Jacenjuk je naglasio kako Ukrajina nema nameru da prekine snabdevanje Krima električnom energijom i vodom, ali da će zahtevati da Moskva plati za te isporuke.

Oko 90 odsto potreba Krima u struji i vodi namiruje se iz ukrajinskih izvora. Jacenjuk naglašava i da će Ukrajina tužiti Rusiju "svakom sudu na planeti" ukoliko pokuša da nacionalizuje ili preuzme krimske kompanije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.