UKR odbila plan, želi pregovore

Izvor: B92, 03.Sep.2014, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKR odbila plan, želi pregovore

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio je predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za uspostavljanje mira u Ukrajini.

On je istakao da je to pokušaj da se zavara Zapad uoči samita NATO-a i da se izbegnu nove sankcije protiv Moskve.

"Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski savez. Ruski režim je ignorisao ili flagrantno kršio sve ranije dogovore - u Ženevi, Normandiji, Berlinu i Minsku", rekao je Jacenjuk.

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinski predsednik Petro Porošenko nada se da će mirovni proces za istočni deo njegove zemlje početi u petak u beloruskoj prestonici Minsku i pozvao je političare da podrže razgovore.

"Veoma se nadam da će u petak u Minsku mirovni proces konačno početi. Narod u Ukrajini je u potpunosti za mir, dok političari žele rat, a ja im to neću dozvoliti", rekao je ukrajinski predsednik.

Predviđeno je da se u Minsku u petak sastanu predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, u nameri da se okoča šestomesečni konflikt između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku zemlje.

Putin je ranije, tokom posete Mongoliji, izjavio da su se on i ukrajinski predsednik Petro Porošenko uglavnom dogovorili o tome kako da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini.

On je izneo sedam koraka koji obuhvataju razmenu zatvorenika i pravljenje humanitarnog koridora za izbeglice i humanitarnu pomoć.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je plan od sedam tačaka za rešenje krize u Ukrajini, nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu s koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje, preneli su ruski mediji.

Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni. Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.

Peto je razmena zarobljenika po sistemu “svi za sve' bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih koridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas. Poslednjom, sedmom tačkom plana, predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke.

Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt-grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

"Nadam se da će lideri Ukrajine podržati predviđeni napredak u bilateralnim odnosima. Da bi se zaustavilo krvoproliće i stabilizovala situacija u jugoistočnoj Ukrajini, verujem da zaraćene strane odmah moraju da usklade i da koordiniraju naredne poteze”, rekao je Putin.

On je, takođe, pozvao ukrajinske vlasti i proruske pobunjenike da obustave neprijateljstva. Kijev je povukao raniju današnju izjavu “o stalnom prekidu vatre”, koju je zamenio terminom koji podrazumeva njenu “mekšu” upotrebu. Putin je naveo da prekid vatre zavisi od dogovora Kijeva i Donbasa i da to nije u nadležnosti Moskve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Kijev i prorusi da obustave sukobe

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2014

Ruski predsednik Vladimir Putin očekuje do petka konačan dogovor Kijeva i prorusa i pozvao dve strane da obustave neprijateljstva, javljaju mediji. ..Očekuje konačan dogovor Kijeva i prorusa do petka: Vladimir Putin.. ..Putin je u sredu rekao da je s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenko dogovorio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.