Tvrdio da je Putin demon - osuđen na psihijatrijsko lečenje

Izvor: B92, 26.Jul.2021, 17:19

Tvrdio da je Putin demon - osuđen na psihijatrijsko lečenje

Moskva -- Ruski sud osudio je sibirskog šamana, kritičara Vladimira Putina, na prinudno psihijatrijsko lečenje, jer je navodno napao člana Ruske nacionalne garde.

Aleksandar Gabišev privukao je pažnju medija kada je 2019. godine pešice krenuo u 8 000 kilometara udaljenu Moskvu da protera Putina, kojeg je nazvao demonom.

Gabišev je nekoliko puta krenuo na put, ali policija ga je svaki put zaustavila i vratila u Jakutsk, njegov rodni grad na istoku Sibira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kada je u januaru objavio da se ponovo seli, uhapšen je kod kuće i navodno napao gardista koji je želeo da ga uhapsi. Sud u Jakutsku ga je u ponedeljak osudio na nehotično lečenje u psihijatrijskoj ustanovi, rekao je njegov advokat Aleksej Prijanišikov.

"To znači da će ga držati u zatvorskim uslovima", rekao je advokat i dodao da će trajanje lečenja odrediti lekari.

Aktivisti kažu da je Rusija nastavila praksu još iz sovjetskih vremena, kada su politički neistomišljenici slani u psihijatrijske ustanove.

U nekim delovima zemlje se praktikuje šamanizam, uverenje da je moguće komunicirati sa duhovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šaman koji je htio da "protjera" Putina osuđen na prisilno liječenje

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2021, 14:40

Ruski sud osudio je sibirskog šamana, kritičara predsjednika Vladimira Putina, na prisilno psihijatrijsko liječenje jer je navodno napao pripadnika ruske Nacionalne garde, rekao je njegov advokat.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.