Tri moguća scenarija: Putinov ukaz koji stavlja pred tešku dilemu

Izvor: B92, 02.Jul.2022, 17:54

Tri moguća scenarija: Putinov ukaz koji stavlja pred tešku dilemu

Moskva -- Ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“ staviće Japan pred tešku dilemu.

Kako navodi japanski list "Nikkei" Japan čekaju tri moguća scenarija razvoja situacije.

Prema mišljenju autora članka, Tokio će morati da bira između sopstvene bezbednosti i jedinstva G7. Situaciju najviše otežava činjenica da udeo u „Sahalin 2“ imaju japanske kompanije „Micui“ i „Micubiši“. Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko deset odsto uvoza tečnog prirodnog gasa otpada upravo na ovaj projekat.

Prema prvom: „Micui“ i „Micubiši“ ispuniće uslove Moskve i dobiti udeo u novom operatoru „Sahalin 2“.

Međutim, kako se dodaje, ove kompanije neće imati garancije da će biti očuvana vlasnička struktura i proporcionalni udeo u projektu.

Prema drugom: moguće je odustajanje od prelaska na novog operatora i Tokio bi zadržao dugoročne sporazume o kupovini tečnog gasa. Konkretno, novinar je podsetio da je 2009. godine, japanski uvoznik energenata „JERA“ zaključio 20. godišnji ugovor o isporuci više od milion i po tona goriva godišnje za projekat „Sahalin 2“.

„To obično ne bi bio problem. Ovakvi ugovori uobičajeno važe i kad se promeni vlasnik. Ali, Rusija je uvrstila Japan u spisak neprijateljskih zemalja, tako da neizvesnost ostaje“, ističe se u članku.

Prema navodima, što se tiče trećeg scenarija, on se smatra najgorim, jer će u tom slučaju „Micui“ i „Micubiši“odustati od učešća u novom operatoru, a ugovori o uvozu tečnog gasa biće raskinuti. Za Tokio bi to bio ozbiljan udarac na energetsku bezbednost, jer bi morao da kupuje skuplji gas na spot tržištu.

U članku se zaključuje da se Japan, na kraju, nalazi pred dilemom: ako zemlja pokuša da zaštiti svoje interese u „Sahalinu 2“, to će izazvati nesuglasice na „jedinstvenom frontu“ zemalja „Velike sedmorke“. A, ako odluči da napusti projekat, čekaju ga ozbiljni problemi u isporukama tečnog prirodnog gasa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije

Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.

U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.

Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.

U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.