Stojanović: Evropa najbezbedniji kontinent na svetu

Izvor: Press, 29.Sep.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Evropa najbezbedniji kontinent na svetu

Susret predsednika SAD i Rusije Baraka Obame i Vladimira Putina u Njujorku nije nagovestio rešenje krize u Siriji, ali su ostvareni određeni pomaci, a do rešenja krize će doći kada se Evropa više aktivira, izjavila je danas Sonja Stojanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
           Stojanović je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << RTS rekla da je migrantska kriza pokazala izmenjeno stanje stvari, ali da je Evropa i dalje najbezbedniji kontinent na svetu, a da je "Srbija na mostu između kontinenata i raznih političkih snaga". "Građani Evrope uživaju najveći nivo lične bezbednosti. Međutim, zbog svoje geografske pozicije i političkih veza sa ostalim delovima sveta, stabilnost Evrope je poremećena pre svega zbog sukoba velikih sila", istakla je Stojanović. Povodom susreta Obame i Putina, Stojanović je ocenila da je "ovo velika promena, jer su do sada rešenja za Siriju tražena u paralelnim univerzumima". "Novina je da su predsednici došli do zajedničkog rešenja po pitanju učešća Irana. SAD i Rusija slažu se i oko uloge Turske, ali se možda ne slažu oko uloge Saudijske Arabije", napomenula je Stojanović. Stojanović je istakla da za rešenje sirijske krize nije dovoljno samo vojno rešenje, već da je potrebno i političko rešenje i da oni koji ulaze u borbu znaju šta ih čeka. "Rešenje će doći kada se Evropa aktivira više, a Nemačka kao bitan faktor se nije mnogo izjašnjavala o ovom pitanju", kazala je Stojanović. Stojanović je dodala da je, što se Evrope tiče, nagovešteno da bi posle 12 godina, kada je usvojena prva i jedina strategija bezbednosti, moglo da dođe do nove strategije i da "Evropa mora da se reformiše unutra, da se nađe rešenje za bolje upravaljanje migracijama".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Sirija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.