Stigao Putinov zahtev: Raskidajte

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 14:32

Stigao Putinov zahtev: Raskidajte

Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je u Dumi nacrt zakona o raskidu učešća u Okvirnoj konvenciji Saveta Evrope za zaštitu prava nacionalnih manjina.

"Uzimajući u obzir da će prestanak učešća u ovom međunarodnom sporazumu omogućiti da se u okviru ovog monitoring mehanizma Saveta Evrope izbegne diskriminatorni odnos prema Rusiji i da neće naštetiti poštovanju prava nacionalnih manjina, predlaže se raskid učešća u Okvirnoj konvenciji", navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentu.

U objašnjenju se ističe da je rezolucija Komiteta ministara SE od 27. septembra 2022. godine značajno ograničila ovlašćenja ruskog stručnjaka u Savetodavnom odboru, formiranom radi kontrole toga koliko se strane učesnice Okvirne konvencije pridržavaju svojih obaveza u oblasti zaštite nacionalnih manjina.

Pored toga, Rusija je lišena mogućnosti da "učestvuje u izradi odluka povodom pitanja od interesa i praćenja na međunarodnom nivou slučajeva kršenja prava nacionalnih manjina, a pre svega stanovništva koje govori ruskim jezikom u inostranstvu".

Moskva je potpisala Okvirnu konvenciju u Strazburu 28. februara 1996. godine.

Rusija se pridružila SE u februaru 1996. godine i tom prilikom preuzela obaveze među kojima je i pridruženje evropskim konvencijama, donošenje zakona o alternativnoj vojnoj službi i priznanje jurisdikcije Evropskog suda za ljudska prava.

Moskva se povukla iz SE u martu 2022. godine jer "države NATO i Evropske unije kontinuirano pretvaraju organizaciju u sredstvo antiruske politike, odbijajući ravnopravan dijalog i sve principe na kojima je struktura sazdana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.