Šreder: Buš ne govori istinu

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder: Buš ne govori istinu

BERLIN – Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder demantovao je danas da je nekadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu obećao podršku za invaziju na Irak, a zatim to prekršio - kako je Buš napisao u svojim memoarima "Odlučujući trenuci".

Nemačka radio stanica "Dojče vele" navela je da Buš koristi knjigu kako bi se obračunao sa onima koji su ga tada, očigledno, gorko razočarali - tadašnjim ruskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladimirom Putinom, francuskim predsednikom Žakom Širakom i, pre svega, Šrederom.

Buš je u knjizi napisao da je Šreder bio jedan od državnika "koga je bilo najteže proceniti" i dodao da je cenio njegovu podršku u Iraku i Avganistanu, ali je "nemački kancelar kasnije zloupotrebio njegovo poverenje".

Bivši nemački kancelar odmah je reagovao i naveo da "Buš ne govori istinu" i da je njegova podrška važila samo u slučaju da Irak zaista poseduje oružje za masovno uništenje, naveo je "Dojče vele".

Buš takođe piše da je prilikom Šrederove posete Beloj kući januara 2002. sa njim razgovarao o vojnoj akciji protiv Iraka i da mu je kancelar rekao da „ono što važi za Avganistan, važi i za Irak".

"Zemlje koje podržavaju terorizam moraju da snose posledice. Ukoliko delujete brzo i odlučno, na Vašoj sam strani, kazao je tada Šreder, naveo je Buš.

Bivši američki predsednik dodao je da je to shvatio kao podršku, ali da je Šreder uoči izbora prikupljao političke poene protivljenjem rata u Iraku i da zbog toga nije hteo da prizna dogovor.

Tanjug

objavljeno: 10/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.