Sporazum o Južnom toku” potpisan sa svima

Izvor: RTS, 15.Nov.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o "Južnom toku” potpisan sa svima

Rusija potpisala sporazum o izgradnju gasovoda "Južni tok" sa svim svojim partnerima, izjavio premijer Vladimir Putin. Sledi studija izvodljivosti, a zatim izgradnja, naglasio je premijer.

Ruski premijer Vladimir Putin saopštio je da su potpisani ugovori o izgradnji gasovoda "Južni tok" sa svim evropskim partnerima.

"Potpisali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazume sa svim neophodnim partnerima, kako bi ovaj projekat bio ostvaren. Obe strane okončale su jedan izuzetno veliki posao i potpisale sporazum o 'Južnom toku'. To postaje veliki sveevropski projekat", rekao je Putin.

Putin je rekao i da je u ovoj fazi ključno uložiti zajedničke napore i napraviti studiju izvodljivosti, a zatim i u izgradnji gasovoda, preneo je Itar-Tass.

Rusija i Slovenija juče su potpisale sporazum o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok", a pre Slovenije, sporazum su potpisale Bugarska, Srbija, Mađarska i Grčka.

Izgradnja gasovoda, kapaciteta 60 milijardi kubnih metara gasa, koštaće 10 milijardi evra i trebalo bi da doprinese smanjenju zavisnosti evropskih potrošača ruskog gasa od tranzita kroz Ukrajinu, koja se protekle dve zime pokazala kao nepouzdan partner.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.