„Severni tok“ počinje da radi punom snagom

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2012, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Severni tok“ počinje da radi punom snagom

08.10.2012. - Obraćanje predsednika Vladimira Putina

Govor Vladimira Putina učesnicima svečane manifestacije, posvećene izvođenju Severnoevropskog gasovoda na projektovani kapacitet




Dame i gospodo! Poštovane kolege i prijatelji!

Za sve nas, ovo je danas veliki, značajan događaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Izgradnja druge linije gasovoda je gotova i „Severni tok“ počinje da radi punom snagom. Evropski potrošači će moći da dobiju godišnje i do 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

„Severni tok“ je multilateralni projekat, ogromnih razmera.Trasa ide preko teritorijalnih voda pet baltičkih država. Rutiranje i isporuku opreme projektovali su ruski, italijanski, nemački, japanski stručnjaci i kompanije. Najveće svetske banke su omogućile rekordan iznos investicija - 6,4 milijarde evra.

Jedinstveni tehnološki problemi su rešeni. Za manje od dve i po godine, po dnu Baltičkog mora, položeno je dve hiljade kilometara cevi. Radilo se pod teškim uslovima na otvorenom moru na velikim dubinama.

Korišćena su inovativna rešenja. U velika naučna istraživanja za očuvanje životne sredine uloženo je preko 100 miliona evra. „Severni tok“ će raditi potpuno automatski pod stalnom kontrolom elektronskog centra, bez posrednih stanica, što će smanjiti operativne troškove i smanjiti emisije SO2 .

Potrebe su omogućile jedno od najvećih hidrografskih studija. Uz učešće međunarodnog tima naučnika i inženjera proučavano je 2,5 hiljade kvadratnih kilometara morskog dna, uz sveobuhvatni monitoring životne sredine, kako bi se osigurala bezbednost osetljivih ekosistema Baltičkog mora.

Pri projektovanju gasovoda postavili smo nove standarde transparentnosti međunarodne saradnje: u baltičkim zemljama je održano više od 200 javnih tribina i konferencija, analizirane su moguće društveno-ekonomske posledice po mnoge sfere, uključujući privredni ribolov i kulturno nasleđe.

„Severni tok“ je u stanju da ispuni evropsku rastuću potražnju za energetskim resursima. Gas će ići direktno, najkraćim putem, koji povezuje glavne ruske rezerve gasa sa evropskim tržištima, bez tranzitnih rizika – stabilno i redovno. To mi garantujemo.

Rusija je uvek ispunjavala svoju ulogu i to će činiti ubuduće, u skladu sa svojim obavezama prema partnerima u Evropi, isporučivaće gas pouzdano. Nadamo se da će EU doprineti efikasnom korišćenju potencijala „Severnog toka“.

Samo zajedno možemo obezbediti zajedničke interese potrošača i proizvođača uz jačanje energetske bezbednosti.

Siguran sam da će „Severni tok“ dati značajan doprinos ekonomskom razvoju naše zemlje, kao i na evropskom kontinentu u celini.

Čestitam vam na završetku rada. Želim vam uspeh.

 

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.