Savet bezbednosti Rusije: Isporuka S-300 Iranu može da počne

Izvor: 011vodič.com, 26.Maj.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti Rusije: Isporuka S-300 Iranu može da počne

ZAMENIK sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jevgenij Lukjanov saopštio je da je to telo donelo odluku da se Iranu isporuče zenitni raketni sistemi S-300.
Ovo znači da je rampa posle nekoliko godina konačno dignuta. Lukjanov je, međutim, naglasio da će  za realizaciju projekta, to jest – za isporuku sistema Teheranu, biti potrebno „neko vreme“.
Sudeći po njegovim rečima, isporuka neće biti trenutna.
Ovaj međupotez se očekivao, nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Vladimir Putin 13. aprila potpisao ukaz kojim je ukinuo zabranu na međudržavni ugovor o prodaji Irana raketnih sistema S-300.
Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov prethodnih dana je precizirao da isporuka tih raketa Iranu „može početi u bilo kom trenutku“. Uprkos tome što su se tome javno usprotivile i SAD i Izrael.
Reagujući na reakcije iz Tel Aviva, šef spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume Aleksej Puškov naglasio je da S-300 nisu pretnja bezbednosti Izraela. Iz dva razloga: zato što su čisto defanzivno-odbrambeno oružje, a i zato što je Izrael „prilično udaljen od Irana“.
Ubrzo potom je The New York Times objavio da će pojava S-300 na teritoriji Irana podstaći zemlje Persijskog zaliva da kupuju američke lovce F-35.
#fakti
The post Savet bezbednosti Rusije: Isporuka S-300 Iranu može da počne appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.