Izvor: RTS, 30.Okt.2021, 14:06

Samit G20 u Rimu – Putin i Si pozivaju na uzajamno priznavanje vakcina

Svetski lideri u Rimu raspravljaju o aktuelnim svetskim pitanjima. Lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, pozivaju na uzajamno priznavanje vakcina.
Lideri dvadeset najbogatijih zemalja sveta okupili su se na prvom samitu G20 od početka pandemije koronavirusa.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se učesnicima preko video-linka i rekao da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi sa odobrenjem vakcina.
Pozvao je zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida-19.

"Želeo bih da istaknem da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv kovida-19 i to je bila vakcina Sputnjik V. Do sada je 70 zemalja, sa populacijom koja premašuje četiri milijarde ljudi, odobrilo primenu te ruske vakcine koja se pokazala veoma efikasnom", istakao je Putin, prenosi Tas.

Podsetio je da je u Rusiji razvijena i vakcina Sputnjik lajt, koja se prima u jednoj dozi i pojačava dejstvo drugih vakcina.
Putin je rekao i da je u Rusiji prošle godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništvu, malom i srednjem biznisu i zdravstvenom sistemu. Ove godine normalizovana je makroekonomska politika, pa će budžet biti u suficitu, kaže ruski predsednik.
Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.
"Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou – 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD", skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.
Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.
Kina distribuirala 1,6 milijardi doza vakcine Istu poruku u vezi sa vakcinama protiv kovida, takođe preko video-linka, uputio je i kineski predsednik Si Đinping.

Naveo je da je Kina širom sveta distribuirala 1,6 milijardi doza vakcina.
"Kina je voljna da radi sa svim stranama kako bi se povećala dostupnost vakcina protiv koronavirusa u zemljama u razvoju", rekao je Si i pozvao proizvođače vakcina da prebace svoju tehnologiju upravo u zemlje u razvoju.
Dve kineske vakcine, "Sinovak Bioteka" i "Sinofarma", nalaze se na listi Svetske zdravstvene organizacije.
Za bezbednost učesnika brine blizu 6.000 policajacaRim je, inače, kako izveštavaju italijanski mediji, zbog bezbednosti učesnika samita postao "zatvoreni grad", što je igra reči i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945. godine, "Rim – otvoreni grad".
Deo grada, Eur, gde se samit održava, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup tom delu je dozvoljen samo učesnicima skupa i stanovnicima tog dela grada uz posebne dozvole.
Bezbednost učesnika samita osigurava skoro 6.000 policajaca, kao i vojska čiji je glavni zadatak u vreme samita anti-dron kontrola.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanski premijer: Siromašnim zemljama treba pomoći vakcinama

Izvor: Danas, 30.Okt.2021

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas, na početku samita Grupe 20 najjačih ekonomija sveta u Rimu, na udvostručenje napora kako bi se najsiromašnijim zemljama dostavile vakcine protiv kovid-19.

Nastavak na Danas...

SAMIT G 20 Lideri razgovarali o spornom nuklearnom programu

Izvor: Blic, 30.Okt.2021

Lideri SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije sastali su se na marginama samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Rimu radi razgovora o načinima za postizanje napretka u razgovorima sa Iranom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.