SAD: Susret Putina i Trampa nije moguć sve dok Moskva drži ukrajinske brodove

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Susret Putina i Trampa nije moguć sve dok Moskva drži ukrajinske brodove

Američka administracija smatra da novi lični susret predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, nije moguć sve dok Moskva drži ukrajinske ratne brodove zaplenjene u Kerčkom moreuzu, izjavio je novinarima pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.
„Ne vidim u doglednoj budućnosti okolnosti pod kojima bi takav sastanak mogao da se održi, sve dok brodovi i posade ne budu oslobođeni“, rekao je Bolton. Prema saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB), u nedelju 25. novembra brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ su, narušavajući Članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču. Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije. Kijev je ovo smatrao činom agresije i proglasio ratno stanje u nekim oblastima Ukrajine. Moskva je incident nazvala provokacijom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka uoči izbora. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.