Rusko-američki rat sankcijama

Izvor: Prva.rs, 20.Mar.2014, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-američki rat sankcijama

18.13 - Kremlj razmatra spisak sankcija koje je danas objavila Bela kuća, saopštio Peskov, i dodao da je samo postojanje takve liste neprihvatljivo za Rusiju. Neka imena navedena na američkoj listi zbunjuju, ali o kakvim god imenima da se radi, samo postojanje takvih spiskova je za nas neprihvatljivo, rekao je Peskov, prenosi Itar-Taš.

19.34 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, rekao je danas da tenzije između Ukrajine i Rusije predstavljaju veliki rizik za >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << same te zemlje i šire i pozvao na uzdržanost u krizi koja bi mogla da izmakne kontroli.

18.05 - Vladimir Putin želi da destabilizuje ukrajinske predsedničke izbore u maju i priprema se za moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u intervjuu za Rojters.

16.56 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uvelo je sankcije za više američkih zvaničnika, prenose ruski mediji. Kako je saopštilo Ministarstvo, reč je o recipročnom odgovoru na američke sankcije protiv ruskih zvaničnika, a na spisku onih koji će biti obuhvaćeni sankcija su i pomoćnici predsednika SAD Danijel Pfajfer i Bendžamin Rods i zamenik pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Kerolin Etkinson, kao i predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner.

16.50 - Američki predsednik Barak Obama potpisao je danas ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi 20-tak ruskih zvaničnika, neke pojedince van izvršne vlasti, kao i Banku Rusije koja, kako je rekao, pruža materijalnu podršku ruskom rukovodstvu.

16.25 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u Moskvi sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom i tom prilikom izrazio duboku zabrinutost zbog "brojnih slučajeva kršenja prava Rusa na istoku i jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

16.50 - Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije okupili su se danas popodne u Briselu u potrazi za jedinstvenim odgovorom na pripajanje Krima Rusiji.

16.20 - Proruske snage na Krimu zauzele su dva ukrajinska ratna broda, dok je Ukrajina saopštila da su njene trupe na tom poluostrvu izložene pretnjama.

15.02 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas je počela sa raspoređivanjem tima od 15 međunarodnih eksperata u Ukrajini, što je deo projekta za nacionalni dijalog koji ima za cilj da identifikuje buduće oblasti aktivnosti ove organizacija u pružanju podrške stvaranju poverenja među raznim akterima ukrajinskog društva.

14.49 - Donji dom ruskog parlamenta danas je ogromnom većinom glasova usvojio Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, objavili su ruski mediji.

14.41 - Sankcije SAD i Evropske unije prema Rusiji su nezakonite, jer je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jedino zvanično telo koje može da ih nameće, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

14.38 - Komandant NATO za Evropu, američki general Filip Bridlav upozorio je danas u Splitu da je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Evropu i da je neophodno tražiti mirno rešenje krize u toj zemlji.

14.28 - Rusija će pojačati vojno prisustvo na Krimu radi zaštite poluostrva od spoljnih pretnji, izjavio je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov, preneo je Itar tas s.

13.42 - Ukrajinska skupština (Vrhovna rada) usvojila je danas predlog zakona u prvom čitanju, kojim se poluostrvo Krim proglašava za privremeno okupiranu teritoriju.

13.39 - Sedamnaestogodišnji momak uhapšen je zbog sumnje da je preksinoć učestvovao u pucnjavi u Simferopolju kada su poginule dve osobe, izjavio je zamenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev pozivajući se na preliminarne navode. Radio Vesti je preneo da je uhapšeni član desničarske grupe Desni sektor iz regiona Lavov na zapadu Ukrajine, prenosi Glas Rusije

13.23 - SAD su kao "duboko razočaravajuće" okarakterisale to što je Rusija treći put ove nedelje blokirala slanje posmatračke misije OEBS-a u punom sastavu u Ukrajinu, objavljeno je danas. 

12.56 - Ruski graničari pojačali su kontrolu za robu uvezenu iz Ukrajine, usled narastanja tenzija između dveju država, javili su danas zvaničnici ruske carinske službe.

11.28 - Sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine saopštio je danas da je ovaj savet doneo rešenje o uvođenju viza Rusiji zbog događanja u vezi Krima, prenose danas RIA Novosti.

11.28 - Direktor ruske Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski je izjavio da je na Krimu počelo izdavanje ruskih pasoša, objavio je danas Interfaks.

11.09 - Kancelarija za demokratske instittucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) (ODIHR) danas je formalno započela posmatračku misiju za prevremene predsedničke izbore u Ukrajini, zakazane za 25.maj.

10.41 - Ukrajinski parlament je danas usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da Kijev "nikad neće priznati aneksiju Krima" i da će se "boriti za oslobođenje" tog strateški važnog crnomorskog poluostrva.
U toj rezoluciji, koju je predložio vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov, stoji da "Ukrajina nikad neće prestati da se bori za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna bila ta borba", prenela je agencija AFP.

10.30 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Evropska unija nametnuti nove sankcije Rusiji nakon odluke Moskve o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim i da će sastanci G8 biti obustavljeni dok se politička situacija ne promeni.

10. 17 - Predstavnici SAD i Rusije sinoć su na napetom sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o ukrajinskoj krizi, razmenili pretnje, a ruski predstavnik je rekao da američki ambasador vređa i ugrožava spremnost Moskve da sarađuje sa Vašingtonom i o drugim pitanjima, preneo je AP.

10.09 - Šefovi država i vlada zemalja članica EU okupiće se po podne u Briselu kako bi razmotrili novi krug sankcija Moskvi nakon najave pripajanja Krima Rusiji. Reč je o takozvanom trećem stepenu sankcija koje, kako je najavljeno, treba da budu “sveobuhvatne” i imaju dugoročne posledice po ekonomske odnose EU i Rusije 

9.05 - Američki Pentagon je saopštio da će učestvovati u planiranoj multinacionalnoj vojnoj vežbi ovog leta u Ukrajini.

8.57 - Komandant ukrajinske mornarice Sergej Gajduk i još nekoliko talaca koje su u sredu uzeli pripadnici krimskih vlasti, oslobođeno je, saopšteno je na veb-sajtu predsednika Ukrajine, a preneo AP. Predstavnik ukrajinske vojske je rekao da je admiral Gajduk odvezen iz ukrajinske vojne baze na Krimu koji kontroliše Rusija i da su ga izgleda držali pripadnici ruskih specijalnih snaga, navodi američka agencija.

5.05 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun posetiće danas i sutra Moskvu i Kijev, u pokušaju da doprinese pronalaženju mirnog rešenja za krizu koja je izbila između Rusije i Ukrajine oko Krima, najavile su UN.

Lavrov je izjavio da će Krim ove sedmice ući u sastav Rusije. On je to rekao dva dana pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku Krima u Rusiju, preneo je Rojters.
"Preduzeti su praktični koraci na sprovođenju sporazuma o ulasku Krima i grada Sevastopolju u sastav Rusije", prenela je izjavu Lavrova ruska agencija Itar-Tas s.
"Zakonski proces biće okončan ove sedmice", rekao je ruski ministar.

Donji dom ruskog parlamenta planira da sporazum ratifikuje danas i usvoji zakonsku odredbu kojom Krim i region Sevastopolja postaju deo Rusije. Isto će u petak uraditi i gornji dom ruskog parlamenta.

Putin je u utorak potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, pošto je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima za ujedinjenje sa Rusijom.

Ubedljiva većina građana Krima glasala je u nedelju na referendumu za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom. 

Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman.

Dekret koji je Putin potpisao jedan je od koraka kojima se formalizuje aneksija Krima. 

Rusija, međutim, još ima prostora da odstupi. Sporazum o aneksiji Krima moraju potpisati lideri Rusije i Krima, Ustavni sud mora da ga odobri, a zatim sledi ratifikacija u parlamentu.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini. I Rusi i većina stanovnika Krima, koji su, takođe, poreklom Rusi, smatraju da je aneksija tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.
 
Obama odbacio bilo kakvu vojnu akciju SAD-a u Ukrajini
Ukrajini, ali je obećao da će izgraditi "snažan diplomatski front" protiv Rusije.
"Nećemo ulaziti u vojnu akciju u Ukrajini. Ono što ćemo da uradimo jeste da mobilišemo sve naše diplomatske izvore da obezbedimo da smo dobili snažnu međunarodnu povezanost koja šalje jasnu poruku", rekao je Obama u intervju sa američku televizijsku mrežu NBC u San Dijegu u američkoj državi Kalifornija, prenela je agencija AFP.

Rojters dodaje da je Obama, koji je nametnuo sankcije 11-torici ruskih i ukrajinskih zvaničnika u ponedeljak, rekao da će Vašington pogurati diplomatske napore da se izvrši pritisak na Rusiju da "olabavi stisak" regiona Krima na jugu Ukrajine.
"Postoji bolji put, ali mislim i da bi, čak, Ukrajinci priznali da je za nas (SAD) da se uključimo u vojnu akciju s Rusijom ne bi bilo prikladno i ne bi bilo dobro ni za Ukrajinu ", rekao je Obama.

Američki Pentagon je saopštio da će učestvovati u planiranoj multinacionalnoj vojnoj vežbi ovog leta u Ukrajini.

Vežba je nazvana "Brzi trozubac" i reč je o kopnenim manevrima koji se već niz godina održavaju jednom godišnje i u njima učestvuju snage iz Britanije i drugih zemalja članica NATO, kao i Ukrajine koja nije članica Alijanse, ali ima partnerski odnos sa NATO, prenosi AP.

Pentagon nije naveo detalje o broju američkih vojnika koji bi trebalo da učestvuju, kao ni kada će vežbe biti održane. Prošle godine, dvonedeljni manevri u kojima je učestvovalo 17 zemalja održani su u julu.

U međuvremenu, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je u sredu Rusiju da će SAD odgovoriti na bilo kakvu agresiju na NATO saveznike.

Bajden je tokom posete baltičkom regionu rekao novinarima da "uz golu agresiju rastu troškovi", preneo je AP.
On je izjavio da SAD shvataju svoje obaveze u okviru NATO pakta da pomognu odbrani država članica "veoma, veoma ozbiljno".

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun i Putin sastančili više od sat

Izvor: Mondo, 20.Mar.2014

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, rekao je da tenzije između Ukrajine i Rusije predstavljaju veliki..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.